MID SEASON SALE - Спестете до 60 % от избрани артикули Купи сега
Бягане след 40: Как да започнем и за какво да внимаваме?

Бягане след 40: Как да започнем и за какво да внимаваме?

16. 1. 2023 1 мин. четене

Казват, че възрастта е само число. Влюбете се в бягането и след 40. Как да започнете да бягате, какво е особеното на средната възраст и за какви потенциални рискове да внимавате?

Какво е страхотно в бягането? Нужни са ви само добри обувки, време и настроение, за да се движите. 40, но и 50 години са красива и изпълнена с приключения възраст. Много хора обичат да опитват нови неща през този период. И бягането е едно от тях!

Бягане след 40 и неговите специфики

Редовното движение е много важно за правилното функциониране на тялото и ума. Да, дори след 40! То обаче има своите специфики. Помислете за тях преди първия си старт:

1) Текущо здравословно състояние

Това могат да бъдат настоящи диагнози като хронични или сърдечно-съдови заболявания, артрози или предишни наранявания на опорно-двигателния апарат. Наднорменото тегло също е риск, тъй като поставя огромен натиск върху ставите, връзките и сухожилията. Ако някога сте имали или в момента се справяте със здравословни проблеми, консултирайте се с вашия общопрактикуващ лекар или физиотерапевт относно бягането и дали то е подходящо за вас.

2) Дейност в по-млада възраст

Ако сте били активни и спортни през живота си и имате история на бягане или упражнения, вашето връщане към обувките за бягане ще бъде много по-лесно. Но без грижи! Можете и без него. В такъв случай започнете с разходки, след това кратки бягания с много леко темпо и най-вече слушайте сигналите на тялото си. Основното нещо е да искате, започнете и упорствайте!

3) Вашата вътрешна мотивация

Първо, трябва да разберете ЗАЩО искате да започнете да бягате. Искате ли да подобрите вашето физическо състояние? Отслабнете? Подготвите за първото си състезание по бягане? Или да сте активни и да прекарвате време сред природата? Всяко ЗАЩО означава малко по-различен подход към бягането и цялостния начин на живот. Ако искате да се подготвите за състезание, вероятно ще сте фокусирани върху времето, темпото и представянето. В този случай, спортен часовник ще ви помогне и ще имате всички данни на едно място. Ако искате да бягате за удоволствие или да подобрите състоянието си, е достатъчно да облечете дрехите за бягане и да се впуснете в приключение!

Běhání_sportovní_hodinky

Как да започнете да бягате на средна възраст?

Добре, вие сте решени, знаете вашето ЗАЩО и нямате здравословни проблеми. Страхотно, време е да започнете! И така, как да започнете да превръщате бягането в радост и в хармония със здравето си?

  • Започнете бавно, но сигурно - Не  насилвайте старта.  Ако се връщате към бягането след почивка, първо включете леки бягания, прибл. до 5 км. Ако току-що започвате и тялото ви не е свикнало да се движи, започнете с индийско бягане, където редувате бягане и ходене.
  • Почивайте и регенерирайте - Съсредоточете се върху регенерацията толкова, колкото и върху самите бягания. Осигурете си качествен сън, яжте храни, богати на хранителни вещества, пийте много вода, разтягайте се, отидете на масаж или плувайте. 
  • Включете силови тренировки - Мускулите поддържат костите и намаляват риска от наранявания на ставите, сухожилията и връзките. Ако времето ви позволява, включвайте силови тренировки поне веднъж седмично. Можете да използвате дъмбели за това, но можете да използвате и собственото си тяло.
  • Слушайте тялото си – Вероятно най-важният момент. Тялото е много интелигентна система и постоянно ви изпраща сигнали. Научете се да ги слушате. Ако сте пълни с енергия, обуйте маратонките и бягайте. Ако нещо ви боли или сте уморени, намалете темпото и си починете. Това не е мързел, а способността да работите с егото си. Благодарение на това ще можете да издържате километри бягане без контузии за няколко години напред.

СЪВЕТ: Ако не искате да бягате сами, присъединете се към група за бягане във вашия район, бягайте с приятел или опитайте популярния Каникрос с кучето си приятел!

Ако се чувствате добре по време и след бягане, няма да се притеснявате от болка или умора, можете леко да увеличите разстоянието и времето на бягане. Прочетете и нашите съвети от поредицатаTOP4TRAINING - как да бягате 5 км и 10 км! В случай на конкретен тренировъчен план, свържете се с треньор по бягане, който ще ви научи на правилната техника и ще създаде индивидуални тренировки.

Как да бягам 5k? Как да бягам 10k?  

Běhání_On_Running

Бягането и неговите ползи за здравето

Може да звучи малко пристрастно, но трябва да кажем едно нещо - БЯГАНЕТО Е ПРОСТО СТРАХОТНО! Това е една от най-естествените дейности за хората. Освен товаима няколко ползи за здравето, които ще оцените особено високо извън пистата.Какви са те?

  • Подобряване състоянието
  • По-добро сърдечно-съдово здраве и укрепване на сърцето
  • По-силен имунитет и защита срещу бактерии и вируси
  • По-добър сън и концентрация върху ежедневните дейности
  • По-добро психическо благополучие 
  • Увеличаване на калорийния разход и чудесно средство за отслабване

Бягането след 40 и неговите рискове

Най-големите рискове при бягане са наранявания, претоварване на опорно-двигателния апарат или проблеми с дишането. Това обаче важи за всички бегачи, независимо от възрастта. Във всеки случай с напредване на възрастта нараняванията заздравяват по-трудно, отнемат повече време и има по-голяма вероятност за болки в ставите, сухожилията или мускулите. Бягането също е по-голям риск за хората с наднормено тегло , поради вече споменатия натиск върху опорно-двигателния апарат и опорната система или влошена сърдечна дейност. Ако имате някакви усложнения, консултирайте се с вашия лекар.

И какво, решихте ли да бягате за първи път? Вярваме, че ще обичате да бягате толкова, колкото и ние. Екипирайте се в Top4Running и се насладете на пробяганите километри максимално!


СЪВЕТИ ЗА ТРЕНИРОВКА