SUMMER SALE - Хиляди продукти с отстъпка до 60 %Купи сега
Силата на Правилния Спортен Сутиен

Силата на Правилния Спортен Сутиен

24. 6. 2024 1 мин. четене

Спортният сутиен ✅ е най-доброто оръжие за жените в спорта. Невероятно важен и мощен.

Спортните сутиени са важна част от спортното облекло на всяка жена. Има голяма разлика между класически сутиен и сутиен, предназначен за бягане. Разгледайте нашите съвети и намерете подходящия сутиен за вашите спортни дейности, в който ще се чувствате удобно и уверено!

Значението на спортния сутиен

Жените състезателки често са изправени пред трудно предизвикателство. Намирането на правилния спортен сутиен не е лесно, но от друга страна, той е важна част от спортното облекло. Въздействието на бягането и другите спортове кара гърдите да се движат и повдигат постоянно. Ако нямате сутиен с подходяща опора, може да изпитате дискомфорт, болка и дори да се изложите на риск от дългосрочни здравословни проблеми. Добре прилягащият спортен сутиен свежда до минимум движението на гърдите, намалява натоварването на сухожилията, спомага за по-добра стойка и в крайна сметка повишава самочувствието!

Искам нов спортен сутиен

Основни параметри на спортния сутиен

Когато избирате спортен сутиен за по-големи гърди, трябва да вземете предвид няколко параметъра, за да осигурите оптимална опора и комфорт. Те включват:

1) Ниво на опора

Една от най-важните характеристики на спортния сутиен. Спортните сутиени се разделят на три категории в зависимост от тяхната опора:

По-големите гърди изискват спортен сутиен с висока опора или капсулиране. Такива сутиени осигуряват индивидуална опора на всяка гърда, като намаляват неудобното подскачане и нежеланото движение. Накратко, сутиенът трябва да е твърд, за да държи гърдите близо до тялото и на едно място.

Искам нов спортен сутиен

2) Обиколка и размер на чашката

Точните размери са от съществено значение. Обиколката трябва да обгръща гърдите плътно, но удобно, докато чашките трябва да обгръщат гърдите, без да се разтягат. Не забравяйте, че размерите на всеки производител леко варират, а и размерът на класическия сутиен не е правило, а по-скоро ориентир. Посочва се, че подходящият размер е този, при който можете да поставите два пръста под презрамките и подгъва, без сутиенът да ви притиска.

Можете лесно да измерите точния си размер у дома. Как да го направите? Извадете шивашкия си метър и измерете!

  • Обиколка на талията: измерете я около ребрата, точно под бюста, отпусната и с издишване. За по-голяма точност е най-добре да оставите двете си ръце да висят надолу. Ако се измервате сами, оставете едната ръка да виси свободно, докато другата прави измерването.
  • Дължина около врата. Но каква е горната част? Това е най-пълната и най-изпъкналата част на гърдите ви. Тази част на гърдите може да бъде в горната или долната част - всички я имаме по различен начин. Измерете от най-изпъкналата точка на дясната си гърда през врата до най-изпъкналата точка на лявата си гърда.

Ето една графика! Ще намерите размери от XS до 2XL. При черните размери има голяма вероятност това да е идеалният размер за вас. Ако сивият размер ви е допаднал, препоръчваме да започнете с този размер, но може да откриете, че по-малък или по-голям размер ви допада.

Velikosti sportovní podprsenky

3) Регулируеми презрамки

Спортните сутиени с регулируеми презрамки улесняват регулирането на прилягането и нивото на опора за по-голяма гъвкавост.

4) Дишаемост и отвеждане на влагата

Когато тичате, се потите - това е факт. Ето защо трябва да избирате спортни сутиени, изработени от функционални материали, които отвеждат влагата - в повечето случаи смеси от полиестер, еластан или найлон. Те ще позволят на сутиена да отвежда потта, а не да я всмуква.

5) Компресия

Популярен избор за жените с по-големи гърди са сутиените, които съчетават компресия (за да се намали движението на гърдите) и капсулиране (за да се поддържа всяка гърда поотделно).

6) Широка долна лента

Някои сутиени имат лента, а други не. Наличието й осигурява допълнителна опора и помага за по-равномерното разпределение на тежестта на гърдите. Ефективната лента не трябва да е по-широка от 2,5 см. Това ще осигури достатъчна опора за гърдите, както и цялостен комфорт. Също така опитайте да вдигнете ръцете си нагоре - в идеалния случай подгъвът трябва все още да е на мястото си и да не се издърпва нагоре.

Искам нов спортен сутиен

Как да изберем правилния спортен сутиен?

Ако се колебаете кой сутиен да добавите в кошницата си, имаме няколко полезни съвета за вас.

  • Опитайте различни стилове: емпиричният опит е най-надеждният начин да откриете НАЙ-ДОБРИЯ сутиен. Опитайте различни стилове, видове опора, марки и вижте какво ви подхожда най-добре и с какво се чувствате комфортно при бягане. Това пътешествие може да бъде доста дълго, но не забравяйте, че усещането, когато намерите правилния, си заслужава!
  • Изпробвайте опората. Забележка: по-долу ще говорим подробно за опората!
  • Консултирайте се с други жени бегачи. Имате ли приятели, колеги или познати във вашия район, които също бягат? Попитайте ги! Ще получите изпитани съвети за сутиени и, кой знае, може дори да откриете своя сред тях.

Подобно на обувките и дрехите за бягане, спортните сутиени губят с времето своята функция - еластичност и поддръжка. Подмяната се препоръчва на всеки 12 до 15 месеца, в зависимост от интензивността на носене или когато забележите признаци на износване. За да удължите дълготрайността му, го перете на ръка в хладка вода или в пералня на деликатна температура, максимум 30 градуса.

Достатъчна опора за спортния ви сутиен

Тя е там = основата на всеки спортен сутиен. Опора. Колкото и неромантично да звучи, ключът към успеха е следната формула:

Интензивност на спорта + размер на гърдите ви = опора на сутиена

И какво означава това на практика? Оптималният размер на спортния сутиен и най-добрата възможна поддръжка се определят от комбинацията между размера на гърдите и интензивността на спорта. Прегледът е представен в таблицата по-долу:

Doporučené sportovní podprsenky podle sportu a velikosti prsou

Спортен сутиен с висока опора

И накрая, един бърз тест за удовлетвореност! Отговорете на тези 5 основни въпроса:

  • Покрива ли сутиенът цялата гърда?
  • Остават ли гърдите на мястото си по време на спорт?
  • Притискат ли презрамките, притискат ли ви или се усещате твърде хлабави?
  • Носите ли функционален материал?
  • Харесвате ли се в сутиена?

Ако сте отговорили 5 пъти с "да", значи сте наистина близо до перфектния спортен сутиен!

 


СЪВЕТИ ЗА ПРОДУКТИ