Разтегнат vs разкъсан мускул: Причини, лечение и връщане към бягането

Разтегнат vs разкъсан мускул: Причини, лечение и връщане към бягането

12. 7. 2023 1 мин. четене

Разтегнатият или разкъсан мускул е кошмар за всеки бегач. Какви са най-честите причини за мускулни травми, как изглежда ефективното лечение и колко време отнема да се върнете към бягане?

Най-честите мускулни наранявания при бегачите са разтягания или разкъсвания на бедрените мускули и мускулите на прасеца.

Причини за мускулни наранявания

Мускулите в човешкото тяло са изградени от мускулни влакна, които са подложени на постоянен мускулен тонус или напрежение. Независимо дали бягате, тренирате за сила или се храните. Във всяка ситуация напрежението е различно. Ако напрежението на това влакно надхвърли максималната граница, мускулът ще се свие прекалено или ще се стегне и ще настъпи нараняване. Най-честите причини включват:

 • Дългосрочно мускулно претоварване и умора  
 • Неадекватно мускулно натоварване (някои мускулни групи са претоварени, други са отслабени)
 • Подценяване на мускулната болка  
 • Недостатъчно загряване преди тренировка или бягане
 • Недостиг на минерали
 • Лошо възстановяване

Разтягане vs разкъсване на мускул

Болка, подуване и невъзможност за продължаване на дейност. Мускулните наранявания за съжаление са често срещани при спортистите, но могат да възникнат и по време на нормални дейности като ходене или сън. Какви са разликите между мускулно разтягане, частично разкъсване и пълно разкъсване на мускул?

1) Разтегнат мускул

В случай на разтягане, мускулните влакна се опъват с прекомерно напрежение, придружено от болка. След това идва оттеглянето и сковаността. След това може да продължите да усещате напрежението в засегнатата област в продължение на няколко дни и е препоръчително да ограничите физическата активност за около седмица, докато напрежението напълно отшуми. Това обаче не е сериозно нараняване.

2) Разкъсване на мускул

Разкъсването или пълното разкъсване на мускул е по-сериозно и болезнено. Мускулните влакна се разтягат над границата на еластичността и се получават малки или по-големи разкъсвания. Може да се получи и пълно разкъсване на влакната и целия мускул. Нарича се разкъсване.Веднага се появява остра болка на мястото на нараняване и невъзможност да продължите да бягате. Важно е да движите и манипулирате възпалената областколкото е възможнов този момент. След известно време може също да почувствате подуване, хематом, скованост или болка при докосване. Най-честите причини са продължителна прекомерна употреба, умора или недостатъчно възстановяване.

Nike_trénink_běh

Опасност от нараняване на мускулите на бедрото и прасеца

Това са мускулните групи, които са най-натоварени при бягане. Двете мускулни групи, четириглавия бедрен мускул и мускулите на прасеца работят непрекъснато и заедно, когато бягате - независимо дали нагоре, надолу или по равна земя. Следователно те са изложени на най-голям риск от нараняване. Ако едно влакно се скъса, това ще причини болка и други неудобства на първо място. Какво трябва да се направи в такъв случай?

Разкъсване на мускулите на бедрото и прасеца: лечение

Разкъсването на мускула на бедрото или прасеца оказва голямо влияние върху живота на бегача. Поради размера на тези мускули, лечението отнема средно 4-6 седмици. Въпреки това, точната процедура и продължителност се определят от лекаря, който ще определи тежестта и степента на нараняването чрез Рентгенова снимка или сонограма. Лечението се състои в в режим на почивка. Човешкото тяло е гениално и може да възстанови и излекува скъсани мускулни влакна.В този момент най-трудното нещо за спортистите и бегачите е да се примирят с диагнозата. Спокойствието и почивката са от решаващо значение за заздравяването на мускулите.

Как да ускорим заздравяването на мускулите?

Основните точки на лечението са почивка, време за заздравяване на мускула и ранна рехабилитация. Ако искате да помогнете с лечението, можете да включите и други поддържащи инструменти:

 • Заледяване и повдигане на крайника - Ако кракът е подут. Поставайте лед само за 15 - 20 минути и повтаряйте няколко пъти на ден.
 • Ударна вълна и магнитотерапия - Безболезнени методи, които възстановяват образуването на клетки и нови тъкани и ускоряват оздравителния процес.
 • Кинезиотейпинг - популярни ленти сред бегачи и спортисти. Те помагат за облекчаване на напрежението в мускулите и болката, подобряват стабилността и също така насърчават ефекта от физиотерапията.
 • Балансирана и богата на хранителни вещества диета – Тялото се нуждае от много енергия по време на лечебния процес. Съсредоточете се върху приема на всички макронутриенти - протеини, въглехидрати, мазнини и много вода.
 • Достатъчно витамини - Витамин D, C, магнезий, калций, доброкачествено рибено масло и куркума са ефективни.
 • Качествен сън - По време на сън тялото разполага с достатъчно място на спокойствие за регенерация и обновяване на клетките.
 • Гелове и мехлеми - Можете да намажете или нежно да масажирате засегнатата област със затоплени мехлеми.

Самата превенция също е много важна. Разтегнатият или разкъсан мускул обикновено е резултат от някаква пренебрегвана дейност в миналото. Това може да бъде например претоварване, мускулна слабост, умора, или мускулен дисбаланс.

Top4Running Съвет: Друг често срещан проблем при бегачите е остеоартрит. 

Zranění_svalu_rehabilitace_fyzioterapie

Възстановяване и рехабилитация след нараняване

След режима на почивка идварехабилитация и постепенно натоварване на крайника. Ограничената подвижност и бездействието на крайника ще предизвикат влошаване на подвижността, а също и загуба на мускулна маса. Затова се съсредоточете върху укрепването на отслабените мускулни части и възстановяването на правилните модели на движение. Физиотерапевт или ортопед може да ви помогне с всичко. Важно е да не подценявате рехабилитацията, да не бързате с нея, да спортувате системно и да я подкрепяте с добър сън, диета и витамини.

Домашни средства за лечение на мускулни наранявания

Ако искате да опитате домашни средства, ние ги препоръчваме за мускулни крампи или мускулни разтежения. Разкъсването е сериозно нараняване и неправилното му лечение може да доведе до хронични проблеми в бъдеще. Според домашните лекове можете да мажете възпалените мускули със сливова ракия или лавандулово масло. Техните ефекти включват облекчаване на болката или ускоряване на заздравяването.

Връщане към бягане след нараняване

Сигурен съм, че се чудите кога ще бъде възможно връщането ви към маратонките . Подгответе се за физическа, но и умствена работас много търпение.В ранните етапи се съсредоточете върху възстановяването на мускулите, вместо върху бягането. Отслабените мускули трябва постепенно да свикнат отново с натоварването. Включете системни силови тренировки, упражнения за мобилност и работа по възстановяване на основните модели на движение - ходене, изправяне, седене и т.н.. Накратко, триото сила + стабилност + мобилност и постепенно натоварване на мускула. Препоръчваме ви да се консултирате с физиотерапевт, треньор и лекар. Ако прекалите със старта, нараняването може да се върне в много по-сериозна форма.

Нараняванията са неприятна фаза от живота ни, но въпреки цялата болка, те имат своите положителни страни. Благодарение на този опит ще се научите да слушате тялото си, да се възстановявате и да тренирате умно и съзнателно.

Разгледайте другите ни статии за бягане:


СЪВЕТИ ЗА ТРЕНИРОВКА