5 съвета за начинаещи бегачи. Намерете своето ЗАЩО и бягайте!

5 съвета за начинаещи бегачи. Намерете своето ЗАЩО и бягайте!

22. 10. 2022 1 мин. четене

Искате да започнете да бягате, но не знаете дали можете да продължите? Това не е ракетна наука. Имаме 5 съвета, които да ви помогнат да се влюбите в бягането и да откриете всичките му предимства. Бягайте с нас!

Съвет 1: Мотивация & Намерете своето ЗАЩО

Първото (и най-важно) нещо е да се запитате ЗАЩО искате да започнете да бягате. Какви са вашите причини? В началото ще  сте пълни с мотивация и обуването на маратонките ви ще бъде лесно. Но след известно време мотивацията ще изчезне (което е добре! ) и дисциплината с постоянство трябва да влязат в играта. И така, каква е вашата причина ЗАЩО?

  • По-добро физическо състояние - Ще подобрите цялостната си физическа форма, функцията на сърцето и кръвоносните съдове и ще укрепите сухожилията, връзките и ставите. Ще  се чувствате по-добре и ще имате повече енергия за други дейности - независимо дали е изкачване по стълбите или игра с децата.
  • Тренировка за състезание по бягане - Страхотната атмосфера на състезание е незабравимо изживяване, което си заслужава. И бъдете предупредени, това пристрастява силно!
  • Психично здраве – В днешните хаотични и напрегнати времена бягането е една от дейностите, които изключват мозъка ви за известно време и позволява просто да бъдете със себе си. Нещо повече - винаги е достъпно и безплатно!
  • По-добро качество на съня и добро настроение - Когато бягате, се отделят ендорфини и ще мислите позитивни мисли и ще поддържате положителна енергия, което ще ви помогне да си легнете в добро настроение.
  • Сваляне на излишни килограми - Бягането е изискваща енергия дейност и това е подходящ тип движение за намаляване на теглото.

Каквото и да е вашето ЗАЩО, основното нещо е да му се насладите. Превърнете бягането във ВАШЕТО ВРЕМЕ, което очаквате с нетърпение. Това е едно от най-добрите предимства, които бягането може да ви предложи. И ако някога не ви се иска, спомнете си ЗАЩО и онова страхотно чувство по време и след бягане.

Съвет 2 – Поставете си реалистична цел

Няма значение дали целта ви е да пробягате 5 километра подред, да се почувствате по-добре в тялото си или да тренирате за първото си състезание. Ключовата дума е РЕАЛИСТИЧЕН. Запчнете бавно, но сигурно. Поговорката "пътуването е дестинацията" определено е вярна, когато става дума за бягане. Наслаждавайте се на процеса, стъпка по стъпка, и целите ще вървят с него. Напишете целта си на видимо място, за да можете да я държите под око. Визуализирайте и си представете, че вече сте я постигнали. Чувствате се добре, нали  Упорствайте и превърнете целите си в реалност.

Běžecký_závod

Съвет 3 – Нови маратонки и дрехи

Нови маратонки, нови дрехи или дори просто нова лента за глава. Опитайте  възможно най-скоро. Всички знаем, че работи! Така че се поглезете с нещо ново от време на време и съживете своя гардероб за бягане.

Съвет 4 – Любим бягащ плейлист

Сложете своите спортни слушалки, пуснете любимия си плейлист, и отидете да бягате. Комбинацията от музика и бягане е вид терапияи бързо ще обикнете този навик. Създайте свой собствен бягащ плейлист, който да ви измъкне от къщата във всяка ситуация. Аудиокнигите и подкастите също са страхотни опции!

Běžecké_boty_oblečení_UnderArmour

Съвет 5 – Открийте нови места

Можете да бягате по всяко време и навсякъде и нямате нужда от нищо - освен от добри обувки за бягане започнете сега. Възползвайте се и открийте нови места и маршрути за бягане. Ще бъдете изненадани от скритите кътчета наоколо и бягането ви винаги ще бъде различно и пълно с приключения!

Top4Running СЪВЕТ: Вижте този видеоклип от амбасадора на T4R Ива, която има съвети за вас на как да започнете да бягате и как да продължите!

Вярваме, че ще откриете своето ЗАЩО и като приложите нашите съвети, ще можете да упорствате и да обичате да бягате. Не трябва да бягате бързо, дълго или да чупите рекорди. Насладете се на времето си на открито, сами или с група приятели. Бягането и упражненията са огромни привилегии и не всеки има възможност. Възползвайте се от това, защото определено си заслужава!

Оборудвайте се за вашето начало в бягането с нашите бестселъри!


СЪВЕТИ ЗА ТРЕНИРОВКА