MID SEASON SALE - Спестете до 60 % от избрани артикули Купи сега
Обувки за плоскостъпие

Обувки за плоскостъпие

22. 9. 2023 1 мин. четене

Плоското стъпало притеснява значителна част от бягащите хора. Вие сте един от тези бегачи? Разберете кога плоскостъпието е сериозно, какви обувки за бягане да носите и защо е важно да се направи преглед на стъпалата.

Може би ще се изненадате да разберете, че плоското стъпало е нормално до известна степен, макар и твърде демонизирано и не влияе отрицателно върху живота на бегача. Всъщност стъпалата на повечето хора се отклоняват леко навътре, когато ходят. Това е естествена реакция на стъпалотос цел намиране на баланс и поддържане на стабилност. Проблемът възниква, когато стъпалото е силно плоско - тогава се усеща болка в мускулите и ставите на стъпалата. В такава ситуация меките структури вече са адаптирани към неподходящото състояние на стъпалото и неговите лошо заучени стереотипи. Стъпалото стъпва предимно от вътрешната страна на стъпалото, която спада значително и трябва да понесе голяма част от тежестта на тялото. Това причинява споменатите вече болки и натиск върху ставите, особено върху коленете и бедрата, а също така влияе на правилната стойка.

Ако имате плоски стъпала - и имаме предвид силно плоски стъпала - е важно да изберете обувки за бягане, които ви осигуряват правилната опора, стабилност и комфорт. По принцип можете да изберете два вида обувки за бягане, а именно:

1) Обувки с подкрепа за пронация

Първият вид обувки за бягане, които можете да вземете, са тези с подкрепа на пронацията. Пронацията и плоскостъпието са тясно свързани. И в двата случая, глезенът и цялото стъпало се спускат навътре. Обувките за бягане с подкрепа на пронацията са твърди, осигуряват опора на стъпалото в областта на свода на ходилото и имат оптимален омекотяващ слой в междинната подметка. Имайте предвид, че обувките с подкрепа на пронацията няма да решат вместо вас проблема с плоскостъпието, а само ще облекчат дискомфорта при бягане, като осигурят на свода необходимата му опора.

Популярни обувки за подкрепа на пронацията сред бегачите са:

altra_timp_4_běžecké_boty

2) Минималистични обувки за бягане

Минималистичните обувки са все по-популярни в днешно време. Но какво всъщност означава този термин? Ами означава обувка, която благодарение на конструкцията си ви позволява да стъпвате естествено, да използвате пълния потенциал на стъпалото и има положителен ефект върху плоскостъпието, пронацията и супинацията.

Но внимавайте, този тип обувки изискват период на адаптация. Ако веднага започнете да носите минималистични обувки при всяко бягане, това ще бъде шок за тялото ви. Шок, който може да доведе до болки в прасците, коленете или ахилесите. Защо съществува такъв риск? Защото при тях се задействат мускулни и нервни групи, които при обикновените обувки - спят, тъй като нямат стимул за работа, не са в употреба. Накратко, в минималистичните обувки само вие и вашите крака трябва да вършите тежката работа. Добра идея е да редувате минималистичните обувки с тези, с които сте свикнали, и да ги използвате за по-кратки бягания по по-меки повърхности, например в гората. Въпреки че в началото ще се сблъскате с предизвикателство, легендата гласи, че след като свикнете с минималистичните обувки, няма да искате да бягате с други обувки отново.

Минималистичните обувки за бягане могат да бъдат разделени на две категории:

Обувки с нисък или нулев спад

Drop в обувките за бягане означава разликата в количеството омекотяване между петата и пръстите. Колкото по-ниско е числото, толкова по-естествена е стъпката при бягане, която обувката ви позволява. А естественото е точно това, от което се нуждаете. Най-продавани са тези модели:

Обувки за боси крака или бягане на бос крак

Бягането на бос крак или обувките, които симулират бягане на бос крак, изисква обучение и търпение. Не можете да разчитате на никакво омекотяване, защита или поддръжка. Ако не ви се бяга боси, няма проблем. Вместо това ви препоръчваме да включите ходене боси навсякъде, където околната среда го позволява - на тревата в градината ви, на поляната или на горска поляна. За бягане и ходене Merrell Vapor Glove, обувките за босоходство са подходящи за меки и неравни повърхности.

merrell_běžecké_boty

Анализ на походката

Ако подозирате аномалия в бягането и не знаете какви обувки за бягане да изберете, препоръчително е да си направите диагностика на походката. Ще разберете за възможното неправилно положение на глезена, разпределението на тежестта по време на крачката, съотношението на натоварване на двете страни на тялото, и други интересни неща. Обикновено тя се предоставя в специализирани спортни центрове или от физиотерапевти.

Имайте предвид, че всеки човек има различни стъпала и това, което е подходящо за един бегач с плоско стъпало, може да не е подходящо за друг. В случай на дискомфорт и болка се консултирайте с ортопед или физиотерапевт, за да се съсредоточите върху най-важното, а именно активното справяне с проблема: специални упражнения, разтягане, активиране и др.


СЪВЕТИ ЗА ПРОДУКТИ