Маратонки за бягане с ниско или нулево падане

Маратонки за бягане с ниско или нулево падане

18. 4. 2023 1 мин. четене

Сигурно сте чували термина „drop“ в света на бягането. Какво всъщност означава дроп, защо е важен фактор в процеса на подбор и какви обувки за бягане с ниско падане съществуват?

Какво означава drop?

Спадът при обувките за бягане означава наклона на стъпалото, по-специално разликата в степента на омекотяване между петата и пръстите. Колкото по-ниско е това число, толкова по-естествена крачка ще ви позволи обувката. Най-общо има три категории:

  • Маратонките с 0 - 5 mm drop са подходящи за опитни бегачи с усвоена техника на бягане.
  • Обувките за бягане с 6 - 10 mm са златната среда за средно напреднали бегачи. Те ви позволяват естествена крачка, но също така добавят комфорт при случайни удари на петата.  
  • Обувките за бягане с 11 или повече mm drop са подходящи за бегачи, които бягат на токчета или са с наднормено тегло.

Маратонки за бягане без drop – да или не?

Естественото ходене и нулевото падане стават все по-популярни в наши дни. Вероятно сте запознати с минималистичните боси обувки, които се опитват да симулират босо ходене. Що се отнася до бягането, обувките с нулев drop има редица положителни качества, основните от които са:

  • Позволете на бегача да стъпва естествено
  • Те имат положителен ефект върху разрешаването на отклоненията при бягане - праняция и супинация
  • Те помагат на крака (и следователно на вас) да бягате с пълния си потенциал 

Но въпреки това те не са подходящи за всеки, поне не веднага. Трябва да работите върху правилната техника на бягане, да изпълнявате "азбуката за бягане", и свикнете с новия тип обувки постепенно, за да избегнете претоварване на прасците, ахилеса или дори нараняване. Редувайте минималистичните обувки с тези, с които сте свикнали.

Drop не означава омекотяване

Много хора смесват спад и омекотяване заедно. Това не е така. Обувките с нулево падане също имат омекотяващи компоненти и можете да бягате дълги бягания с тях.

Вече знаете какво означава drop, така че нека разгледаме обувките за бягане с ниско падане:

1) Маратонки Altra

Altra моделите са известни със своите нулеви спадове и широк пръст.Минималистични обувки за път и пътека, които са изключително удобни, висококачествени и издръжливи и ви помагат да достигнете пълния си потенциал при бягане. Разбира се, включени са и други фактори като сцепление, дишане и омекотяване. Имаме два бестселъра от Altra за вас. Единият да доминира на пътя, а другият за вашите приключения по пътеката.

Altra Torin

На път носете Altra Torin 5. Има висококачествена мрежеста горна част, която осигурява оптимална дишаемост по време на вашето изпълнение. Това е напълно преработена бестселър маратонка за обемно бягане на ALTRA Zero Drop™ единствена платформа. Altra EGO™ Междинната подметка MAX осигурява респонсивно омекотяване и можете да разчитате на външната подметка FOOTPOD™ за превъзходно сцепление. Уникалният комфорт и високите нива на омекотяване са идеалната комбинация за вашите дълги пътни бягания!

Мъже Жени

Altra_Torin_běžecké_boty

Altra Timp

Вземете Altra Timp 4 на терена. Максималният комфорт е гарантиран сAltra ZeroDrop™ широка форма на пръстите. Страхотно прилягащата, дишаща мрежеста горна част има асиметрична връзка за по-добро фиксиране на крака ви в обувката. Това предотвратява нежелано изплъзване на пръстите на краката и неудобни мехури по пръстите на краката по време на бягане. Стабилността и сцеплението на различни видове пътеки се гарантират от гъвкавата външна подметка MaxTrac™ и Altra EGO™ MAX междинната подметка осигурява омекотяване.

Мъже Жени

Altra_Timp_běžecké_boty

Altra Torin и Altra Timp са страхотни обувки, но смело можем да кажем, че и други модели на тази марка са сред първите. Легендата гласи, чеслед като сте носили Altra, няма да искате да бягате по друг начин!

2) Inov-8 X Talon

Моделът Talon, по-специално INOV-8 X-TALON G 210 v2 с 3 mm спад е безкомпромисен избор за меки пътеки, крос кънтри, OCR и други кални бягания, където искате максимална производителност. Външната подметка е емблематичният протектор X-TALON, обогатен с графен, а тясната горна част е ушита от материал Cordura Airflow, който е дишащ и има солидна издръжливост. Комфортът е леко настрана, но си заслужава заради страхотния контакт с повърхността и увереното представяне!

Мъже Жени

běžecké_boty_inov8_talon

3) Asics Fuji Speed

Въпреки че моделът на Asics Fuji Speed няма нулево падане, той все още може да се похвали с много ниско число, а именно 5 mm. Това е обувка за пътека, която е разработена за по-дълги разстояния. Горната част е съставена от лек материал Nexkin, който увеличава устойчивостта на абразия по непредсказуемата пътека. Плочата Pebax и GUIDESOLE™ технологиясъдейства за плавно изкачване и слизане дори на най-предизвикателния терен. Външната подметка ASICSGRIP™ предлага високо сцепление на различни типове терени, без да прави компромис с издръжливостта.

Мъже Жени

Asics_Fujispeed_běžecké_boty

Разгледайте офертата за бягане и се екипирайте от глава до пети с Top4Running!


СЪВЕТИ ЗА ПРОДУКТИ