Маратонки подходящи за горски пътеки

Маратонки подходящи за горски пътеки

15. 11. 2022 1 мин. четене

Обувките за бягане в гората трябва да имат няколко основни характеристики за безопасно и ефективно бягане. Неравният терен, корените, камъните и влагата са безкомпромисни условия. Какви обувки да носите?

Гората е едно от най-популярните места за бягане. Тя е уникална през всеки сезон и спокойствието, шумоленето на листата или пеенето на птиците е музика за душата. За максимално удоволствие от бягането по горски пътеки и безопасност, трябва да сте оборудвани правилно - а откъде другаде да започнете освен смаратонките, които са ключът към всяко бягане!

Но на първо място. Очевидно е, че няма да се справите много добре с пътни обувки в гората. Обувките за трейл и горски терен ще бъдат най-добрият ви партньор. Те имат няколко предимства, които ще оцените по  горски пътеки:

  • Агресивен захват, който се впива в меката горска пътека и можете да бягате безопасно
  • Издръжливи материали, които предпазват краката и самата обувка от протриване
  • Оптимално ниво на омекотяване, което осигурява плавни удари, но въпреки това поддържа контакт с повърхността
  • Модели с водоустойчива горна част или Gore-Tex мембрана, която ще запази краката ви сухи

Защо тези функции са важни? По време на изпълнение те спомагат за намаляване на риска от нараняване, който е значително по-висок при бягане в гората, отколкото на асфалт.

А кои са горските фаворити? Имаме 5 съвета за удобни за трейл и гора обувки - всяка обувка е трейл, но в същото време подходяща за различен бегач. Кои ще изберете?

1. Salomon Speedcross

Обувките Salomon са винаги добра идея. Колекцията Speedcross е предназначена за почти всички видове терени - ще ви служи на неасфалтирани горски пътища, а също и в технични планински и каменисти терени. EnergyCell™+ разположен в междинната подметка осигурява уникално връщане на енергия със значителна издръжливост и омекотяване. Поради конструкцията обувката е по-подходяща за по-дълги и лесни бягания отколкото за бързи състезания.

Мъже Жени

SalomonSpeedcross

2. adidas Terrex

Търсите ли обувки, изработени от устойчиви материали? Това и много повече предлага adidas' Модел Terrex. Идеална обувка за трейл и изключително неравен, и мокър терен в гората, където подметкатаContinental осигурява отлично сцепление, а благодарение на технологията Gore-Tex краката ви ще останат сухи. Обувката е издръжлива, но в същото време дишаща. Това е универсална обувка за тренировка за къси и дълги бягания.

Мъже Жени

adidasTerrex

3. Saucony Peregrine

Скоростта ли е вашата основна цел? Обувката Saucony, кръстена на най-бързата птица в света, буквално ви дава крила. Агресивният захват, изработен от PWRTRAC адхезивна гума, ви крепи на неравната, мека и често хлъзгава горска повърхност. Пригответе се да полетите, очаква ви приключение по пътека сред върховете на дърветата!

Мъже Жени

SauconyPeregrine

4. Inov-8 Parkclaw

Ако тепърва започвате с  трейл бягането по горски пътеки, тази обувка е правилният избор. Предлага ви комфорта и омекотяването, които познавате от асфалтните обувки, но благодарение на оптималното сцепление, те са подходящи за павирани горски пътища и градски паркове. Междинната подметка powerflow+ се състои от две части -долната част е по-твърда и динамична, докато горната част е изработена от по-мек материал за комфорт дори при дълги бягания. Между тези части е DFB полимерната армировка, която копира формата на сухожилието в долната част на стъпалото (плантарна фасция) и подобрява общата стабилност на обувката, което определено ще оцените в гората.

Мъже Жени

Inov8Parkclaw

5. Altra Lone Peak

Имате топ форма за бягане и мобилност и търсите обувка за гората с нулево падане? Тогава проверете трейл обувките от колекцията Lone Peak на Altra. Минималистична обувка със средно високо омекотяване и zero drop, т.е. нулева разлика между височината на омекотяването в петата и пръстите. Благодарение на сцеплението можете да разчитате на нея както при сухи, така и при мокри условия. Както всички модели на Altra, тези имат по-широка форма за много място.

Мъже Жени

AltraLonePeak

Top4Running СЪВЕТ: Все още ли се колебаете и не знаете дали асфалтът или теренът са по-близо до вас? Опитайте първо златната среда и купете маратонки, подходящи за шосе и пътека .

Като специалисти в бягането, ние ще ви екипираме от глава до пети. Разгледайте дрехите за бягане и екипировката за бягане и тичайте към вашето приключение по пътека!

Облекло за бягане Екипировка за бягане


СЪВЕТИ ЗА ПРОДУКТИ