Обувки за полумаратон или маратон за шосе за хоби бегачи

Обувки за полумаратон или маратон за шосе за хоби бегачи

17. 1. 2023 1 мин. четене

Кои маратонки да носите за първия си полумаратон или маратон? Имаме съвети за пътни обувки, които имат основните характеристики за бягане на тези популярни разстояния.

Ако искате да пробягате първия си полумаратон или дори маратон и не сте загрижени основно за времето, а за спечелването на състезанието, ние препоръчваме обувка за тренировка по асфалт. Най-важните характеристики на маратонските обувки за хоби бегачи са:

  • Размер и ширина – Основните аспекти на всяка обувка за бягане. Не забравяйте, че при по-продължително бягане стъпалото се подува и се нуждае от повече пространство, така че изберете обувка, която е 1-2 номера по-голяма и достатъчно широка за вашия крак.
  • Омекотяване - Ще имате много удари върху твърдата повърхност по време на състезанието. Те засягат главно вашите стави, връзки и сухожилия. Не се страхувайте да изберете обувка с високо омекотяване, за да смекчите удара. Пътят е равна и предвидима настилка, така че не трябва да се тревожите за загуба на стабилност.
  • Комфорт - Удобни материали и конструкция, съобразена с формата на крака. Най-натовареният сезон за градските маратони е от пролетта до есента, така че горните части, изработени от дишащи материали, осигуряват циркулация на въздуха вътре в обувката.

Top4Running СЪВЕТ: Много е важно да изберете качествени чорапи за бягане. Оставете памучните вкъщи, вместо тях изберете функционални от синтетични материали. Те предотвратяват мехури и неудобно триене, което може да ви изхвърли от надпреварата.

Но сега да се върнем към обувките. Имаме 5 препоръки за пътни обувки за да ви помогнем да пробягате първия си полумаратон или маратон.

1) Asics Gel-Nimbus

Asics Gel-Nimbus 24 (и от февруари 2023 г. също и революционните нови Asics Gel-Nimbus 25) от серията Gel Nimbus е синоним на комфорт и ефективност. FF BLAST+™ и FLYTEFOAM™ омекотяване заедно с GEL™ Технологията в предната и задната част на обувката осигурява страхотно омекотяване, подобрява абсорбцията на удара и позволява по-мек удар. С мека мрежеста горна част и гъвкав панел в средата, тази обувка е удобна за дълги бягания и се адаптира към движението на вашия крак. ASICS LITE™ гумената външна подметка с технология AHAR™ в тактически области увеличава издръжливостта, така че можете да се насладите на няколкостотин състезателни мили с тази обувка!

Мъже Жени

Asics_Gel_Nimbus

2) Puma Velocity

Лека, отзивчива и изключително удобна обувка за бягане, това е Puma Velocity Nitro 2. Приятната NITRO пяна в наситената с азот междинна подметка и функционална, издръжлива външна подметка PUMA GRIP ви държи на крака дори върху мокри повърхности. Puma Velocity Nitro 2 са перфектни за начинаещи в света на полумаратоните и маратоните, чийто приоритет не е най-бързото време, а страхотното изживяване при бягане.

Мъже Жени

Puma_Velocity_Nitro

3) Saucony Triumph

Saucony Triumph 20 е популярна обувка за дълги разстояния благодарение на своята балансирана геометрия и 10 mm дроп (разликата в mm между петата и пръстите) с форма на люлка. Меката PWRRUN+ пяна абсорбира превъзходно удара, а по-широката удобна конструкция обещава допълнителен комфорт, който ще оцените по време на полумаратон или маратон.

Мъже Жени

Saucony_Triumph

4) Nike Invincible 

Можете да разчитате на Nike Zoom X Invincible Run Flyknit 2 всеки път, когато тръгнете на път. Междинната подметка включва същото меко и гъвкаво ZoomX омекотяване, което се среща в най-добрите състезателни обувки на Nike - Vaporfly и Alphafly. Тук обаче няма карбонова плоча, тъй като Invincible е проектиран като удобна тренировъчна обувка с омекотяване. Страхотен избор, ако искате да се насладите на полумаратон или маратон с комфорт и времето не е вашият най-голям приоритет.

Мъже Жени

Nike_ZoomX_Invincible_Flyknit

5) Altra Via Olympus

Пътният модел Altra VIA Olympus разполага с висококачествено омекотяване, за да смекчи всеки удар. Altra EGO™ MAX междинната подметка осигурява защита и комфорт под краката, докато оригиналната FootShape™ Fit осигурява на краката ви пространството, от което се нуждаят за дълги разстояния. Altra за начинаещи? Разбира се! Марката Altra прави минималистични маратонки за бягане с нулев дроп (разликата в mm между петата и пръст на крак). Отнема известно време, за да свикнете с този тип обувки, защото изискват правилна техника на бягане и време за адаптиране. Затова започнете с обувки с нулево падане постепенно, свикнете с тях и редувайте с класически обувки. Въпреки по-предизвикателните начала, ще бъдете възнаградени с естествена крачка и пълния потенциал на вашите крака. Altra Via Olympus се гарантира и от високото ниво на омекотяване, така че разликата от класическите обувки не е толкова значителна. Слуховете казват, че след като свикнете с Altra, няма да искате да бягате с други обувки!

Мъже Жени

Altra_Via_Olympus

Първо пробвайте новите си маратонки

Поръчахте нови обувки за предстоящото състезание и очаквате с нетърпение да ги тествате точно тогава? Грешка! Състезанията са само за изпитани и тествани обувки, за обувките, за които знаете, че са подходящи, не протъркват и не притискат никъде. В противен случай купуването на нови обувки може да има обратен ефект и да превърне състезанието в болезнено преживяване - физически (мехури), а също и психически (незавършване).

Top4Running СЪВЕТ: Ако не знаете кои обувки да вземете, опитайте нашия shoe finder или се свържете с нас и ние ще ви помогнем!

Полумаратон или маратон е един от големите етапи за всеки бегач. Страхотна атмосфера, фенове навсякъде и невероятно усещане след пресичане на финалната линия. Силно и емоционално изживяване, което си заслужава. 

Ние ще ви екипираме за първия ви полумаратон или маратон!


СЪВЕТИ ЗА ПРОДУКТИ