Бягане по време на бременност - Как да бягаме и какви правила да спазваме?

Бягане по време на бременност - Как да бягаме и какви правила да спазваме?

10. 5. 2022 1 мин. четене

Бременността не означава, че трябва да спрете да бягате. Физическата активност е полезна за здравето в подходящо количество и в подходяща форма. Как да съчетаем положителния тест за бременност и маратонки?

Как бягането може да повлияе на бременността?

Бременността е различна за всяка жена. Ето защо не е уместно да се дават съвети като "кое е най-доброто". Ако сте ентусиазиран бегач, определено не трябва да се отказвате от бягането. От друга страна, не е добре да подобрявате лични рекорди по време на бременност или да започнете да бягате, ако тялото ви не е свикнало с това. Ще се съсредоточим върху всеки триместър в детайли, но тези два основни факта се отнасят за цялата бременност:

 • Консултирайте всичко с гинеколог/лекар - Редовните прегледи и здравни консултации са от съществено значение по време на бременност. Обсъдете възможностите си за физическа активност с Вашия лекар. Какви форми препоръчва лекарят?
 • Слушайте тялото си – Ако имате зелена светлина от лекаря, здравият разум влиза в действие. Тялото изпраща ясни сигнали всеки път. Слушайте ги и ги използвайте в своя полза. Ако имате енергия и желание да се движите, движете се. Ако се чувствате уморени, починете си. И най-важното, не  се фокусирайте върху времето за бягане, което сте имали преди бременността, или други числа. Бягането е удоволствие!

Бягане през първия триместър 

Първият триместър е пълен с медицински прегледи. Това е и най-рисковата част от бременността и често е придружена от неприятно гадене, силна умора или болки в гърдите. В този случай е подходящо да се вслушвате в тялото си. Ако промените от бременността не ви ограничават, можете да бягате без проблеми. Опитайте се да поддържате пулса си до 140 удара в минута, не се натоварвайте и се уверете, че пиете достатъчно вода. В противен случай си позволете да си починете и да получите необходимата енергия.

Top4СЪВЕТ за бягане: В началото на бременността женските гърди започват да се уголемяват и това също може да повлияе на усещането по време на бягане. Вземете висококачествен спортен сутиен с висока опора, който ще ви осигури комфорт и увереност.

adidas_dámské_běžecké_boty

Бягане през втория триместър

В идеалния случай през втория триместър гаденето и болката трябва да изчезнат. С нарастващия корем обаче идват други промени - центърът на тежестта на тялото се измества повече напред, което може да е необичайно за вас в първите моменти. Бъдете внимателни, докато бягате и се екипирайте с тази работеща комбинация:

 • Маратонки за бягане с омекотяване - Обувките = основата на здравословното бягане. По време на бременност е дори по-важна екипировката от преди. Инвестирайте в качествени дамски маратонки, които абсорбират удара и предпазват ставите ви.
 • Клин за бременни - Благодарение на пространството за нарастващото коремче, движението е много по-удобно.
 • Поддържащ колан за бременност - Използва се като опора заправилна стойка, облекчение за гърба, по-малко напрежение върху мускулите на тазовото дъно или за укрепване на коремната стена.< /strong> Можете също да го използвате за разходки или ежедневно облекло през втория или третия триместър.

Опитайте се да бягате предимно по равни пътища и заменете твърдия път смека настилка като гора, поляна, черен път или лекоатлетическа писта. Меката повърхност означава по-малко натоварване на вашите стави.

Бягане през третия триместър

Първо внимание – бягане през третия триместър. Ако вашето здравословно състояние и количество енергия го позволяват, бягайте с много леко темпо и за предпочитане с партньор, който ще ви помогне в случай на усложнения. Ако не, не' не се принуждавайте към каквото и да било. Но се опитайте да останете в "удобно движение". Постоянното седене или лежане не е здравословно. Ако бягането не е добро за вас, заменете го с разходки сред природата, йога, плуване или разтягане.

těhotenství_protahování

Опасности от бягане по време на бременност

В някои случаи бягането по време на бременност може да бъде нежелателно или дори опасно за жената и детето. Какви неприятни усложнения могат да възникнат?

 • Проблеми с дишането и невъзможност за успокояване на дъха
 • Вагинално кървене
 • Контракция
 • Чувство на замайване инес
 • Главоболие
 • Болки в гърдите
 • Болки в мускулите и ставите

Ако тези предупредителни знаци започнат да се появяват, спрете и не продължавайте да бягате. Незабавно обсъдете тези усложнения с лекар, който ще предложи следващите стъпки. 

Полумаратон / Маратон по време на бременност. Да или не?

Планирате ли да бягате полумаратон или маратон по време на вашата бременност? Подходящо ли е да го стартирате? В отделни случаи това е възможно, но според лекарите се смята за опасно. По време на интензивно изпълнение като маратон или полумаратон, тялото прегрява и вътре в тялото има промени в налягането, които могат да причинят проблеми на бебето. За спокойствие препоръчваме да отложите състезанието до следващия път. дрехите за бягане ще ви чакат в гардероба, а след раждането, < strong>ще се представите много по-добре, отколкото по време на бременност, без рискове. Освен това най-големият ви фен - вашето бебе - ще ви очаква на финала!

Кога да започнете да бягате след раждането?

След раждането ще отнеме известно време, за да свикнете с новите навици и рутини, които идват с майчинството. Дайте си поне шест седмици, за да се аклиматизирате и да излекувате всички следродилни рани. Започнете бавно, не се напрягайте и се консултирайте с лекар, за да сте сигурни.

Както виждате, отказът от маратонките не е необходим по време на бременност. Слушайте инструкциите на лекаря и тялото си и се наслаждавайте на всеки изминат или изминат километър. Препоръчително е да сте активни от физическа, психическа, а също и здравословна гледна точка.

 Километри за бременност? Екипирайте се с Top4Running!


СЪВЕТИ ЗА ТРЕНИРОВКА