MID SEASON SALE - Спестете до 60 % от избрани артикули Купи сега
Бягане на бягаща пътека: предимства, недостатъци и за какъв вид бягане е подходящо?

Бягане на бягаща пътека: предимства, недостатъци и за какъв вид бягане е подходящо?

27. 3. 2022 1 мин. четене

Бягането на бягаща пътека е силно подценявано в наши дни, но определено има какво да предложи. Представяме плюсовете и минусите и за какви тренировки за бягане е подходящo.

Едно важно изречение, с което да започнете - всеки човек е различен и има различни предпочитания, цели и от това ще зависи стила на бягане, което предпочита. Невъзможно е да се каже дали бягане на бягаща пътека е по-добре или по-лошо от бягането сред природата. Намерете компромис  балансирайте между тези светове с нас!

Ползи от бягане на бягаща пътека

1) Равна повърхност

На бягащата пътека бягате върху равна и  мека повърхност, което е добре, за разлика от външните градски пътища. На асфалт ударите са много по-големи и с това идва повишен натиск върху ставите, връзките и сухожилията.

2) Бягане при всякакви метеорологични условия

Не можете да бъдете спрени от студ, дъжд или сняг. Не трябва да мислите за подходящо зимно облекло или водоустойчиви обувки. Просто се качете на бягащата пътека и тренировката може да започне!

3) Възможност за бягане у дома

В наши дни става все по-популярно да имате бягаща пътека у дома. Те са леки и преносими, и можете да бягате, когато пожелаете, докато гледате любимото си телевизионно предаване. Има много разновидности, така че първо разгледайте някои отзиви за бягащи пътеки и изберете една, която е подходяща за вашите нужди!

4) Чудесни за тренировки за скорост

Бягащата пътека е идеалният партньор за бързи тренировки като интервали или темпови бягания. Просто задайте правилната програма за тренировка и не се тревожете за нищо друго. Можете да се съсредоточите само върху себе си, скоростта си и не трябва да се съобразявате с фактори, като променящи се повърхности, пешеходци, велосипедисти или автомобили.

5) Един чифт обувки е достатъчен

Един чифт качествени маратонки определено е достатъчен за бягане на бягаща пътека. За разлика от бягането на открито, където трябва да се справяте с различни повърхности и да адаптирате обувките си към тях - маратонките за шосейно бягане са идеални за асфалт, a обувките за трейл са идеални за офроуд бягане, с агресивно сцепление за да ви дават упора на неравни, хлъзгави, и скалисти повърхности. Има и обувки, които са безопасни за бягане както на пътя, така и в гората.

Съвет на Top4Running: Разгледайте 5-тe най-добри обувки за бягаща пътека. Можете да намерите бягащи пътеки в почти всяка фитнес зала, така че изберете леки, дишащи обувки за бягане, които пасват добре на краката ви и са съвместими със силови тренировки. Популярните колекции са adidas Ultraboost и Nike Pegasus.

adidas_Ultraboost_running_shoes

Недостатъци на бягането върху бягаща пътека

1) Липса на природа

Липсата на чист въздух и енергия от природата еедин от най-големите недостатъци. Опитайте да комбинирате бягане на бягаща пътека с разходки сред природата, поне в слънчевите дни, за да получитевитамин D и витамин ПРИРОДА.

2) Може да има стереотип

Можете ли да бягате дълго време на открито, но на бягащата пътека се уморявате да бягате след няколко минути и спирате да се наслаждавате? Това е заради същата среда. Опитайте да променяте скоростта и наклона, докато бягате на бягащата пътека и слушайте любимия си плейлист или подкаст. Много бягащи пътеки също имат екран, който симулира естествената среда – планини, гори, ливади.

3) Трябва да платите за това

Често трябва да шофирате до фитнес залата, което включва разходи за транспорт. Вземете входна карта с отстъпка за фитнес залата, която може да намали разходите. Но не забравяйте - това&# 39;е инвестиция във вас и вашето здраве. Ако ви харесва, определено си заслужава.

Nike_running_shoes

Възможно ли е да отслабнете чрез бягане на бягаща пътека?

Бягането на бягаща пътека е една от физическите дейности, които увеличават общият разход на калории. Ако разходът на калории е по-висок от приема на калории - ще отслабнете. Бягането на бягаща пътека може значително да помогне при отслабване. Изгорената енергия ще зависи от продължителността и интензивността на тренировката. Как да направите тренировката си на бягаща пътека по-ефективна?

  • Бягайте, както правите навън, използвайте ръцете си и дишайте правилно
  • Задайте лек наклон за да увеличите съпротивлението на въздуха
  • При големи наклони забавете и симулирайте ходене нагоре - това ще укрепи глутеусите и краката ви

Независимо дали сте заклет любител на бягащата пътека или фен на бягането на открито, ние вярваме, че сме ви запознали с най-доброто от двата свята. Бъдете любопитни и се опитайте да излезете от рутината си. Дайте шанс на новите писти, може би ще откриете скрития си потенциал!

Екипирайте се за тренировки по бягане с Top4Running!

Мъже Жени