MID SEASON SALE - Спестете до 60 % от избрани артикули Купи сега
Трейл обувки подходящи за планински туризъм

Трейл обувки подходящи за планински туризъм

11. 1. 2023 1 мин. четене

Планирате поход и не знаете какви обувки да носите? Оставете тежките туристически обувки у дома и изберете вместо тях обувки за пътека. Те са леки, удобни и стабилни. Прочетете нашите съвети!

Красива природа, спиращи дъха гледки, престой на чист въздух. Планинският туризъм е една от най-популярните дейности в свободното време. Раницата е опакована, дрехите са готови, но какво да кажем за обувките? Ние ще ви посъветваме! Няма значение дали'тръгвате на едночасова разходка или на еднодневен поход. В случай на планинско ходене, правилните обувки са  важни за издръжливостта върху неравни повърхности. Ето защо най-добрият ви партньор ще бъде

ОБУВКИ ЗА ПО-ДЪЛГИ РАЗСТОЯНИЯ

Ето няколко причини защо:

  • Сцепление – Планинският терен е разнообразен и понякога много непредсказуем, така че имате нужда от обувка с грайфер на подметката, за да подкрепите стабилността си и да намалите риска от падане. Обувките за пътека могат да се справите и със сняг и лед, така че не винаги са необходими устройства за сцепление или обувки с метални шипове за зимни преходи в Българските планини.
  • Леки - Най-голямото предимство на обувките за трейл пред тежките туристически обувки е тяхнотолеко тегло. Не искате да носите товар на краката си в допълнение към раницата на гърба си!
  • Омекотяване и комфорт - Ударопоглъщащите дунапрени са основен фактор за комфорт дори при дълги разстояния. Краката ви и особено вашитестави, връзки и сухожилияще го оценят.
  • Издръжливи и дишащи в същото време - Здравата конструкция на обувката предотвратява протриване, а дишащите материали на горната част осигуряват оптимална циркулация на въздуха.

Top4Running СЪВЕТ: Освен ако в момента навън няма слънце, не позволявайте на времето да ви лиши от планинско приключение! За мокри, кални или заснежени повърхности носете обувки за трейл с GORE-TEX мембрана за осигуряване на водоустойчивост без запарване на крака.

Всеки предпочита различни видове обувки и някои хора обичат тежки туристически обувки. Но се вдъхновете, опитайте обувките за трейл и се насладете на лека стъпка дори на висока надморска височина. Ние от Top4Running препоръчваме тези 5 марки и модела!

1) Altra Lone Peak

Моделите Altra са известни със своят нулев дрол – тоест нулева разлика между петата и пръстите. Позволява на крака да стъпва естествено. Издръжливата MaxTrac™ подметка с TrailClaw™ ще ви държат здраво на планинския терен, а меките материали вътре ви осигуряват много комфорт. С този тип обувка е необходимо известно време да свикнете, но след като сте носели Altra, няма да искате други обувки!

Мъже Жени

Други модели на Altra, подходящи за планински преходи: Altra Olympus (високо омекотяване), Altra Superior

Altra_Lone_Peak

 

2) Inov-8 Trailfly

За наистина дълги (дори многодневни) преходи, носете Inov-8 Trailfly Ultra G 300 Max. Подметката TRAILFLY обещава превъзходно сцепление, а пяната G-FLY с графен абсорбира удара дори след няколко десетки километра. Кракът вътре в обувката стои стабилно, надеждно и същевременно удобно. Използваните материали съчетават дишане, лекота и издръжливост. Благодарение на широката конструкция ще оцените достатъчното място за пръстите на краката и пространството за естествената работа на напречния свод. Технологията ADAPTER FLEX (10 mm дълбок прорез в средната част на омекотяването) радикално увеличава гъвкавостта на цялата обувка и по този начин способността й да усеща терена.

Мъже Жени

Други модели Inov-8  за планински преходи: Inov-8 Parkclaw, Inov-8 Roclite (горна подметка, долно омекотяване)

inov-8_trailfly

3) la Sportiva Akasha

За дълги разстояния в планината, la Sportiva Akasha II ще ви помогнат да стигнете до там. Платформата и ™ междинната подметкаосигуряват мек протектор, аTrail Rocker™ външната подметкаосигурява плавен ход. Кракът стои красиво в обувката, петата е стабилно поставена, а глезена е снабден с гъвкавост, обещавайки максимален комфорт и увереност на сухи пътеки, но също и на кални повърхности или камъни.

Мъже Жени

Други модели на la Sportiva, подходящи за планински туризъм: la Sportiva Tempesta GTX (за мокри терени и сняг, възможност за интегриране на метални шипове за заледен терен - закупуват се отделно), la Sportiva Akyra (за лек туризъм, предлага се и във версия GTX)

la_sportiva_akasha

4) Asics Fuji Speed

Въпреки че тази обувка има думата скорост в името си, тя е предназначена специално запо-дълги разстояния, така че можете да я носите със спокойно сърце на планински преход. ASICSGRIP™ външната подметка осигурява сцепление, а усъвършенстваната горна част от Nexkin прави обувката по-устойчива на ожулвания от камъни и корени. Така че защо "бързината" в името на? Този модел е вдъхновен от състезателните модели на Asics и също така разполага сплоча Pebax и GUIDESOLE™ технологията. Тези технологии поддържат плавно изкачване и спускане по най-предизвикателния терен.

Мъже Жени

Други модели на Asics подходящи за планински туризъм: Asics Fuji Lite, Asics Gel-Trabuco

Asics_fujispeed

5) Nike ZoomX Zegama

Дори Nike има няколко модела, които ще ви помогнат на планински поход. Един от фаворитите е Nike ZoomX Zegama. Подметката Nike ZoomX ви дава увереност и стабилност независимо дали изкачвате  скалист склон или се спускате стръмно по коварно хлъзгава пътека. Издръжливата горна част заедно с удобната вътрешност и умело разположените уши около глезените предпазват от летящи камъчета.

Мъже Жени

Други модели Nike, подходящи за планински туризъм: Nike Pegasus Trail (предлага се и във версия GTX), Nike Air Zoom Terra Kiger

Nike_zoom_x_zegama

Практически съвети за избор на правилната обувка:

  • Подходящ размер и ширина - Краката ще се подуят по време на дълъг преход и се нуждаят от повече пространство. Затова изберете обувка с 1 - 2 номера по-големи от тези, които обикновено носите, и по-широка обувка, ако е необходимо.
  • Няма универсално подходяща обувка – Не забравяйте, че всеки човек има различни нужди и предпочитания, така че терминът „правилната обувка“ ще означава нещо друго за всеки. Разходете се в тях, пробвайте ги и наблюдавайте как се чувстват.
  • Пробвайте обувката - Преди да намерите СВОЯТА обувка, препоръчваме да пробвате избрания модел, за да сте сигурни. 

Подгответе се за планински преход с Top4Running!