END OF SEASON SALE! Изберете от над 4500 продукта -- days --:--:-- Купи сега
Ползи от бягането за здравето и тялото. Какво ще се промени и кога?

Ползи от бягането за здравето и тялото. Какво ще се промени и кога?

9. 2. 2023 1 мин. четене

Бягането е сложна дейност, която може да повлияе на тялото ви както отвън, така и отвътре. Какво влияние има върху тялото, физиката, цялостното здраве и има ли рискове?

За какво е полезно бягането?

Бягането е популярна дейност с много ползи за тялото и цялостното здраве, по-специално:

 • По-добро сърдечно-съдово здраве: Бягането ускорява сърдечната честота и спомага за укрепването на сърцето и кръвоносните съдове. Това намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.
 • По-здрави и по-устойчиви кости: Бягането има положителен ефект върху опорно-двигателния апарат. Помага за увеличаване на костната плътност, като намалява риска от остеопороза и други заболявания, свързани с костите.
 • Подобряване на физическото състояние и издръжливостта: Редовното бягане помага заувеличаване на капацитета на белите дробове и подобряване на издръжливостта, което улеснява извършването на ежедневните дейности. Носенето на чанти с хранителни стоки ще бъде лесно!
 • Подобряване на мускулния тонус: Бягането е сложна дейност, която ангажира цялото ви тяло. Ще ви помогне да укрепите своитекрака, бедра и сърцевина, като увеличите цялостната си издръжливост.
 • По-добро психично здраве: Доказано е, че физическата активност сред природата подобрява настроението, намалява стреса и повишава чувството за благополучие. След като усетите вкуса на това страхотно усещане след бягане,  ще искате да го изпитате все повече и повече.
 • Контрол над теглото: Бягането е енергична дейност, което означава, че изгаряте калории ефективно. Това може да доведе до загуба на тегло и мазнини.

Top4Running СЪВЕТ: Как да не се отказвате от бягането? Намерете вашето ЗАЩО.

Какво се случва с тялото по време на бягане?

По време на бягане тялото претърпява няколко физиологични промени в отговор на повишеното търсене на енергия. Тези промени включват:

 • По-висок пулс: Сърцето изпомпва повече кръв, за да достави кислород и хранителни вещества на работещите мускули. 
 • По-бързо дишане: Помага за задоволяване на повишената нужда от кислород в тялото.
 • Активиране на мускулите: Мускулите на краката, глутеусите, сърцевината и мускулите на ръцете работят по време на повтарящи се движения.
 • Производство на млечна киселина: Мускулите произвеждат млечна киселина като страничен продукт от производството на енергия. В някои случаи това може да доведе до мускулна умора.
 • Изпотяване: Произвеждайки пот по време на активност, тялото регулира телесната температура и премахва отпадъчните продукти от тялото.

Както можете да видите, бягането е физически трудна дейност, която изисква координацията на множество системи и процеси в тялото. Ето защо, когато започвате, е важно дазапочнете бавно и постепенно да увеличите интензивността и продължителността на бягането, за да предотвратите нараняване. Запомнете, че здравето е на първо място.

Мъжко облекло за бягане 

Дамско облекло за бягане

asics_na_co_je_béchání_dobré

Какво ще се промени и кога, ако започна да бягам?

След около 3 - 4 месеца редовно бягане, в зависимост от спортната ви история, ще започнете да усещате промените. Някои промени няма да видите в огледалото в началото, но не се притеснявайте, те са там! Те включват подобрения във вашето сърдечно-съдово здраве, по-добра издръжливост или укрепване на мускулните групи в цялото ви тяло. Бягането на 5 км, преместването на мебел или изкачването до 7-ия етаж ще бъде много по-лесно за вас! Ако сте изпаднали в калориен дефицит чрез бягане, може да забележите загуба на тегло или по-малък размер на дрехите. Прочетете повече за бягане и отслабване. Бягането има положителен ефект и върху психичното здраве. Ще ще се почувствате освежени, ще сте в по-добро настроение и ще управлявате ежедневните си задължения с повече ангажираност.

За всеки човек е различно, но ние вярваме, че бягането ще донесе много ползи в живота ви! Но има ли някакви рискове? Да, пазете се от претоварване на ставите, особено на коленете и бедрата. Повтарящото се движение  и напрежение може да доведе до здравословни усложнения или наранявания с течение на времето. Ние минимизираме тези рискове някои съвети, които да добавите към рутината си за бягане:

 • Правилната обувка – Точната обувка е от съществено значение, защото се грижи за комфорт, поглъщане на удари и стабилност. В днешно време обувките за бягане са направени с модерни технологии, които ще ви позволят десетки здравословни мили.
 • Техника на бяганеКоординацията на тялото при бягане, ударите и дишането оказват влияние върху вашето здраве в дългосрочен план. Намерете треньор по бягане, който да ви помогне да избегнете неправилни модели на движение в началото.
 • Силова тренировка- Мускулите работят като поддържаща система за ставите и костите, така че е важно да ги укрепвате. Можете да тренирате с телесното си тегло или с тежести у дома или във фитнеса. Включете също  азбуката за бягане.
 • Други дейности - От време на време замествайте бягането с друга форма на тренировка, като колоездене, кънки, плуване, йога или скуош.
 • Регенерация – Разтягането, качественият сън, балансираната диета и хидратацията са много важни при дългосрочно бягане.

Top4Running СЪВЕТ: Не сте сигурни как да изберете правилната обувка за бягане? Изпробвайте нашия Shoe Finder!

бягане_и_отслабване

Мога ли да отслабна с бягане?

Бягането е чудесен начин да поддържате форма и да подобрите цялостното си здраве. Тъй като това е енергоемка дейност, да, можете да отслабнете, като бягате.< /p> Но! Законът за енергийния баланс все още е в сила:

 • Изгаряте > Консумирате= калориен дефицит (отслабвате)
 • Консумирате > Изгаряте= калориен излишък (качвате тегло)
 • Консумиране = Изгаряне = поддържане на постоянно тегло

Бягането е чудесен инструмент за увеличаване на разхода на енергия и достигане до калориен дефицит. Имайте предвид, че бягането не е единственият фактор.Балансираната диета и редовните силови тренировки също са важни части от целия процес. Друго предимство на бягането е, че то помага за засилване на метаболизма ви, което означава, че тялото ви продължава да гори калории дори след тренировка. В допълнение към намаляването на теглото, бягането също ще ви помогне да стегнете и изваяте мускулите си. Ще укрепите краката, глутеусите и корема си, което ще трансформира фигурата ви.

Бягане и загуба на тегло: след колко време ще видя резултати?

Колко време преди тялото да започне да се променя? Времето, необходимо, за да видите желаните резултати, зависи от няколко фактора, например:

 • Вашето начално тегло и състав на тялото (мускули, мазнини, водно съотношение и т.н.)
 • Диета и прием на калории
 • Честота и интензивност на бягане
 • Генетика

Всеки човек е различен и отслабването, оформянето на тялото или изграждането на издръжливост ще отнеме различно време. За ефективно отслабване не е нужно да бягате бързо, а в така наречената аеробна зона = леко темпо, с което можете да говорите. Правите това, като поддържате средната си сърдечна честота на около 55 - 75% от максималната си сърдечна честота. Като цяло можете да видитепървите промени в рамките на 1 - 2 месеца, ако бягате 3 - 4 пъти седмично в продължение на поне 45 минути с леко темпо.

Независимо дали искате да отслабнете, да тонизирате тялото си или да подобрите тренировката си, на първо място се наслаждавайте на бягането! Вместо просто да свалите излишните килограми, направете бягането ВАШЕТО ВРЕМЕ и го очаквайте с нетърпение. Влюбете се в усещането да бягате и да сте свободни и уверени. Това е най-доброто предимство, което бягането може да предложи.