Подходящи обувки за бягане по сняг, лед и замръзнали пътища

Подходящи обувки за бягане по сняг, лед и замръзнали пътища

9. 12. 2022 1 мин. четене

Бягането навън по заледените пътища с обувки за шосе не е най-добрата идея. Не рискувайте да паднете или да се нараните през зимата. Кои са правилните маратонки за бягане през зимата, които ще ви държат както на сняг, така и на лед?

Заледеният път крие риск от падане, с който ще се сблъскате през зимните месеци - заледени тротоари на градските пътища  и замръзнали локви в гори и планини. Предлагаме ви селекция от обувки, с които можете безопасно да бягате дори по заледени и заснежени повърхности.

Маратонки за бягане с шипове или устройства за сцепление

Обичайно решение са обувките с метални шипове или устройства за сцепление. Обувките с метални шпайкове са подобни на тези за трейл. Имат вградени в подметката метални шипове, които са стабилни дори върху замръзнали повърхности. В случай на устройствата за сцепление, това са нехлъзгащи се ръкави с метални „зъбци", които поставяте върху маратонката си и позволяват да захапят леда. Те предпазват от подхлъзване, но от друга странана маляват функционалността на обувката и увеличават теглото й. Също така, не са подходящи за бягане по твърди настилки. Затова ги носете само в планина и мразовити условия, не са подходящи за ежедневни бягания или тренировки.

Обувките за трейл също са чудесен вариант

Можете да бягате с качествени обувки за трейл. Благодарение на агресивната шарка на подметката, обувките ще ви запазят сигурни върху заснежена, мокра и дори заледена повърхност. Водоустойчивата горна част или мембраната Gore-Tex ще поддържат краката ви сухи по време на бягане, без да жертвате проветривост.

5 предложения за маратонки за зима, сняг и заледени пътища!

Běžecké_boty_do_sněhu_zimy_námrazu

1) INOV-8 Roclite GTX

Този модел е подходящ за замръзнали, заснежени и кални повърхности. Моделите от тази колекция са универсални крос обувки и благодарение на подметката, те могат да се справят с хлъзгав асфалт, а също и кал или сняг. Благодарение на мембраната Gore-Tex, вашите бягания ще бъдат комфортни и краката ви ще останат сухи. Мембраната е по цялата обиколка на горната част на обувката. Подметката е с примес на графен за оптимално съотношение между грайфер и издръжливост. Средно високото омекотяване е удобно за дълги бягания, но същевременно реагира и е достатъчно стабилно, за да поддържа контрол върху техничен и непредсказуем терен.

Мъже Жени

inov-8_roclite_goretex

2) Salomon Speedcross Gore-Tex

Дори популярните Speedcrosses имат Gore-Tex мембрана. Благодарение на нея можете да използвате пълния потенциал на тази отлична обувка за трейл дори при сняг, хлъзгави и мокри условия. Подметката Mud Contagrip® осигурява максимално сцепление, конструкцията Sensifit™ поддържа краката ви стабилни и комфортни, а EnergyCell™+ сместа в междинната подметка осигурява уникално възвръщане на енергия.

Мъже Жени

Salomon_speedcross

3) Nike React Pegasus Trail Gore-Tex

В допълнение трейл версия на Pegasus, този модел от Nike има и трейл версия, също с водоустойчива Gore-Tex мембрана, която е подходяща за мокри и снежни писти. Външната подметка с по-малко количество каучук ще ви позволи плавен преход от пътя към терена, а заедно с отличителната шарка, те ще осигурят страхотно сцепление върху твърди и неасфалтирани повърхности. Насладете се на легендарния комфорт на моделите Pegasus дори при неблагоприятни снежни условия!

Мъже Жени

Nike_Pegasus_trail_goretex

4) Mizuno Wave Rider GTX

Още един модел с мембрана Gore-Tex, която ще запази краката ви сухи. Агресивната подметка ще ви осигури отлично сцепление, за да можете да бягате независимо при сняг или дъжд. Олекотената междинна подметка U4iC осигурява оптимално омекотяване, като същевременно ви позволява да развивате висока скорост. Благодарение на технологията SmoothRide, вашият преход от фазата на допир към фазата на отскок ще бъде плавен и без прекъсване.

Мъже Жени

Mizuno_wave_rider

5) The North Face Flight Vectiv

Страхотни водоустойчиви обувки за пътека и дълбок сняг. Горната част е изработена с дишаща и водоустойчива технология FUTURELIGHT™, която е допълнително подсилена с издръжливи влакна Spectra®. Голямо предимство са циповете, които предпазват глезените и ахилесовото сухожилие дори при по-висок сняг. Благодарение на комбинацията от 3D основа от карбонови влакна, междинна подметка и SurfaceCTRL™ подметка, можете да използвате максимална енергия на терена. Освен това подметкатаще ви държи сигурни на всякакви повърхности.

Мъже Жени

The_North_Face_Flight_Vectiv

Чорапите за бягане също имат значение. Малка част, но съществена характеристика! Те подобряват комфорта, отвеждат потта и държат стъпалото и пръстите на място, като по този начин предотвратяват създаването на мехури.

Top4Running Tip: Как да се облечете правилно за бягане през зимата?

Добре, сега знаете съветите за обувки за бягане през зимата. Но за какво друго да помислите, преди да се отправите към студа и снега?

  • Функционално облекло - Как да се облечете за дъжд, сняг и минусови температури? Облечете се с зимно облекло за бягане  с много слоеве. Как да го направя? Основният слой се състои от тениска с дълъг ръкав, средният слой може да бъде суичър, горният слой е водоустойчиво яке за бягане, а за краката облечете термо клинове. Следете външната температура и вашите усещания. Въпреки това не забравяйте, че ще се стоплите и ще се изпотите, докато бягате, така че избягвайте да се навличате и изберете дрехи от функционални материали.
  • Загрявка преди бягане - Това трябваше да е основно при всякакви метеорологични условия, но при температури около нула наистина е задължително. Разтегнете своите стави, направете няколко упражнения "азбука за бягане". Усещането ви по време на бягане ще бъде много по-добро! Струва си да опитате, нали?
  • Задайте лесно темпо - Ако не се подготвяте за състезание по бягане, бягайте с по-спокойно темпо. Тялото се аклиматизира по-добре към студения въздух и в същото време можете да изпробвате замръзналата и заснежена повърхност.
  • Не забравяйте режима на пиене – Въпреки че не е толкова очевидно както през лятото, дори през зимата човешкото тяло се нуждае от достатъчно течности по време на тренировка. Вземете със себе си вода при по-дълги бягания, която лесно можете да съхранявате във вашата раница за бягане