END OF SEASON SALE! Изберете от над 4500 продукта Купи сега
Напукани пети след бягане: Причини, профилактика и помощ

Напукани пети след бягане: Причини, профилактика и помощ

13. 9. 2022 1 мин. четене

Напуканите пети след бягане са проблем за много бегачи. Това ще направи неудобно вашите тренировки по бягане, а също и ежедневието. Какви са най-честите причини и какво работи като превенция или първа помощ?

Бягането освен ендорфини и страхотно самочувствие, може да донесе и леки проблеми - мехури или напукани пети. Това не е животозастрашаващ проблем, но напуканите пети могат да направят бягането и всеки ден много неудобни. Какви са симптомите?

 • Етап 1 - Червени, чувствителни и сухи крака
 • Етап 2 - Сърбеж, парене
 • Етап 3 - Напукана и лющеща се кожа
 • Етап 4 - Кървене от пукнатини

И още нещо, освен гореспоменатите симптоми, напуканите пети са придружени от неестетичен вид на краката. Отделните фази са подредени по важност. Вярно е, че колкото по-рано забележите проблема и започнете да го решавате, толкова по-скоро кожата ще се върне към нормалното.

Какви са причините за напуканите пети?

Най-честата причина за напукани пети енедостатъчната хидратация на кожата. Рискът от напукани пети е няколко пъти по-висок при бегачите. Причинява се от стъпки и удари по време на бягане или от по-честия престой на потен крак в обувка.

Други често срещани причини са:

 • Неподходящи обувки, чорапи и техните материали
 • Неадекватен режим на пиене а вода, голямо количество преработена храна или липса на витамини и минерали
 • С възрастта рискът от напукани пети се увеличава, тъй като кожата губи естествената си еластичност
 • Може също така да имате генетично предразположение към суха и впоследствие напукана кожа или да имате заболяване като псориазис или диабет

Nike_běžecké_boty

Как да предотвратите и да излекувате напуканите пети

По принцип петите са много пренебрегвана част от тялото, когато става дума за превенция. Ако бягате, трябва да се грижите за краката и стъпалата си и да им полагате достатъчно грижи. Какво можете да направите в момента? Изберете функционални чорапи за бягане, маратонки с дишаща горна част или специални стелки за обувки, като CURREX, които абсорбират идеално потта. Дори кракът да се изпоти по време на бягане, най-модерната технология ще поддържа оптималната температура в обувката и значително ще намали нейното запарване.

Това не е всичко. Как иначе можете да си помогнете?

 • Кремове или вазелин - Има редица кремове за напукани пети, които ще осигурят на крака необходимата хидратация, ще омекотят кожата и ще подобрят външния й вид.
 • Пила за втвърдена кожа – Педикюрът работи най-добре в този случай, но можете също да пилите твърдата кожа у дома. Първо накиснете краката си в хладка вода и след това изтъркайте кожата с пила или пемза.
 • Хидратация - Чистата вода има голямо влияние върху функционирането на цялото тяло. Напуканите пети и сухата кожа не са по-различни. Уверете се, че пиете поне 2 литра вода на ден, ако бягате или тренирате, добавете още 1 литър. Ако не успявате да пиете достатъчно, вземете своя собствена бутилка и я дръжте винаги под ръка!
 • Балансирана и богата на хранителни вещества храна - За да функционира правилно, тялото се нуждае от достатъчно и висококачествено гориво. Съсредоточете се върху приема на непреработени храни, които трябва да съставляват по-голямата част от вашия хранителен план. Уверете се, че имате достатъчно протеини, здравословни мазнини, сложни въглехидрати, плодове и зеленчуци. Редовното добавяне на минерали като калций или цинк също ще ви помогне при суха кожа.

Когато лекувате напуканите пети, упорствайте и бъдете търпеливи. Както при бягане. След едно мазане или балансирано хранене чудеса не стават. Затова превърнете грижата за краката в релаксираща рутина.По-здравите и красиви крака ще дойдат бавно, но сигурно!

Pitný_režim_lahev_na_pití

Напукани пети – домашни средства

Ако предпочитате домашното лечение и профилактика, опитайте тези средства. Ефикасни са например растителните масла (зехтин или кокос), които нанасяте върху краката си преди лягане. Може да си направите и домашен пилинг от лимон, мед и оризово брашно или да мажете краката си вечер с добрата стара чешка мас.

Погрижете се за краката си и изпробвайте нашите бестселъри!