MID SEASON SALE - Спестете до 60 % от избрани артикули Купи сега
Маратонки за ултрамаратон и ултра трейл. Как да ги изберем?

Маратонки за ултрамаратон и ултра трейл. Как да ги изберем?

22. 3. 2023 1 мин. четене

Ultra. Кралската дисциплина сред дългите бягания. Какви маратонки да носите за шосеен ултрамаратон и какви обувки да изберете за ултра трейл? Вдъхновете се от Top4Running!

Какво всъщност означава ултра ? Това са бягания, по-дълги от маратон, т.е. над 41.195 км. Ултра бягането може да бъде 50 км, 100 км или дори повече, в днешно време има безброй различни състезания и дистанции. Можем да разделим тези състезания на две категории:

 • Пътен ултрамаратон - Тичате по пътя, особено по твърди и павирани повърхности, например в градове или села.
 • Ултра пътека - Тичатe по меки и непредсказуеми повърхности, особено в гори, ливади или планини. Обикновено ще изкачите няколкостотин или хиляди вертикални метра.

Както можете да видите, тези два типа са много различни един от друг и изборът на обувки също ще зависи от това. Ние ще ви дадем съвет какви маратонки да носите. Ще започнем с пътя и след това ще преминем към trail!

Как да изберем обувки за шосеен ултрамаратон?

Вашата ултрамаратонска обувка трябва да има няколко основни характеристики:

 • Омекотяване – Ще иматe повече от достатъчно силни удари по време на ултрамаратон, така че носете пътни обувки съc силно омекотяване. Пътят е равна и предвидима повърхност, така че омекотяването няма да повлияе толкова много на стабилността. Но помнете, колкото по-високо е омекотяването, толкова по-тежка е обувката.
 • Издръжливост и комфорт - Горната част на обувките за път е изработена отвисококачествени, издръжливи и дишащи материали, а вътрешността от мека тъкан ще ви осигури комфорта, който желаете на дълги писти!
 • Ширина и размер - Стъпалото се подува, разширява се и се нуждае от много пространство при дълги бягания. Няма нищо по-лошо от това, когато пръстите на краката ви започнат да се търкат в горната част. Затова купувайте обувки понес 1-2 номера по-големи и избирайте модели с широка конструкция, ако е необходимо.

Нашите съвети за маратонки за шосейно ултрамаратонско бягане:

1) Nike Invincible

Едни от най-популярните пътни обувки за дълги разстояния са Nike Invincible 3. Комбинация от опора и целенасочено омекотяване с форма на люлка Nike ZoomX ще ви накара да се чувствате сигурни и ще спасите вашите стави по време на продължително бягане. Пяната Nike ZoomX в междинната подметка е лека и изключително чувствителна. Подобрената и още по-издръжлива горна част от Flyknit има повишена дишаемост в зоните, където кракът се нагрява най-много. Обувката също така предпазва крака от ефектите на пронация .

Мъже Жени

Nike_Invincible

2) adidas Adizero Adios Pro 

Adizero Adios Pro 3 е най-добрата състезателна обувка за дълги пътни бягания. Междинната подметка е омекотена с два слоя издръжлив Lightstrike Pro пяна за ефективно омекотяване на всеки силен удар. Оптимизирани ENERGYRODS 2.0. карбонови части в междинната подметка осигуряват страхотна възвръщаемост на енергията. Новата лека текстилна горна част е подсилена там, където имате най-голяма нужда. Освен това съдържа минимум 50 % рециклирана прежда. Благодарение на първокласната захващаща Continental гумена подметка можете да бягате с високо темпо, дори при дъжд. Спадът от 6,5 все още ви дава много естествена крачка.

Мъже Жени

adidas_adizero_adios_pro_3

3) Nike ZoomX Vaporfly Next%

Вторият модел от Nike,Nike ZoomX Vaporfly Next% 2. Това е състезателна обувка, която ще ви отведе до 50 км с добра скорост! Пяната Nike ZoomX ви дава огромна възвръщаемост на енергията, а отзивчивият слой от карбонови влакнав цялата обувка ви тласка напред с с всяка стъпка. Оптималните нива на омекотяване смекчават удара върху твърди повърхности.

Мъже Жени

Nike_ZoomX_Vaporfly

Как да изберем маратонки за ултра трейл?

Както при пътнитe обувки, има няколко неща които вашите обувки за trail трябва да имат:

 • Десен на подметката - Смеем да кажем, че това е съществен аспект на обувката за trail. Издръжлив и агресивен захват ще ви издържи на непредсказуем терен, осигурявайки сцепление и стабилност.
  Омекотяване – Въпреки че ултра пътеките се изпълняват предимно върху меки повърхности, поглъщането на удара и комфортът са ключови при тези дълги разстояния. Вие ще бягате дълго време и това означава десетки хиляди въздействия. Изберете нивото на омекотяване според вашите предпочитания, както и продължителността на курса. По-ниската скорост означава по-малко комфорт, но по-добър контакт с повърхността. По-високите нива обещават допълнителен комфорт, но контактът със земята е намален и вие няма да можете да реагирате толкова бързо на промените в терена.
 • Стабилност - Това е тясно свързано с омекотяването, защото в допълнение към омекотяването се нуждаете от максимална стабилност и способност да разчитате терена за да избегнете навяхвания или падания. Трябва да изберетеправилния баланс между омекотяване и стабилност. Също така е важно по отношение на стабилността да изберете обувка, която е здрава.
 • Ширина и размер - Стъпалото се подува, разширява се и се нуждае от много пространство при дълги бягания. Няма нищо по-лошо от това, когато пръстите на краката ви започнат да се блъскат в горната част на километър 30. Затова купувайте обувки поне с 1-2 номера по-големи и избирайте модели с широка конструкция, ако е необходимо.
 • Издръжливост - Издръжлива външна подметка заедно с издръжлива и дишаща горна част, която може да се справи с клопките накамъни или корени.

Нашите съвети за обувки за ултра трейл бягане:

1) Salomon S/LAB Ultra 3

Тази популярнаобувка за ултра дълги разстояния има по-лека конструкция от своите предшественици, както и по-издръжлива мрежеста горна част. Междинната подметка EnergyCell+ осигурява висока възвръщаемост на енергията, надеждно омекотява всяка ваша стъпка и е силно динамична, така че използва минимална енергия при отскок. Contagrip® MAподметката е с висока издръжливост и сцепление на разнообразен терен. Като цяло обувката емного стабилна и позволява достатъчен контакт с повърхността. Ако отивате на ултра пътека до 50 км и искате да носите Salomon, Salomon Pulsar Trail също ще бъде чудесен избор.

Мъже Жени

СЪВЕТ за Top4Running: Оборудвайте се за ултра пътека с екипировка на Salomon ! Ще намерите пакети за хидратиране, жилетки за бягане, ленти за глава и много други.

Salomon_S/lab_Ultra

2) Nike Zegama

Можете да преодолявате дълги изкачвания и стръмни спускания по безкомпромисен терен с маратонките Nike ZoomX Zegama. По-дълбокатa и по-разнообразна шарка на подметката ще подобри сцеплението и стабилността, особено при по-технични пасажи. Това ще ви позволи да завладeeте терена дори след няколко десетки километра, когато краката ви са вече уморен. Олекотената междинна подметка Nike ZoomX , съчетана с повдигната външна подметка, ще осигури омекотяване за смекчаване на удара и облекчаване на ставите. Drop-a на обувката е само 4 mm, което позволява на крака ви да се чувства наистина удобно.

Мъже Жени

Nike_Zegama

3) Inov-8 Trailfly 

Inov-8 Trailfly Ultra G 300 Макс. Обувка, родена за нуждите на ултра пътеката. Подметката TRAILFLY е базирана на доказаната концепция TERRA ULTRA. Не се страхува от минаване по асфалт и надеждно ви държи на каменист чакъл или техничен горски терен. Моделът TRAILFLY използва патентована технология ADAPTER FLEX - прорез с дълбочина 10 мм в средната част на омекотяването, което радикално увеличава гъвкавостта на цялата обувка и по този начин способността й да усеща терена. Ниският drop от 6 мм насърчава естествената работа на краката.

Мъже Жени

Inov8_Trailfly

Top4Running СЪВЕТ: Ако отивате на по-кратко бягане в планината, отколкото на ултра пътека, вижте нашите съвети за маратонки за планински терен.

Практически съвети

Ultra е едно от дългите състезания, в които прекарвате няколко (десетки) часа. Ако отивате на ултра състезание, ние разчитаме, че стеусвоили физическа и психическа подготовка. Ето обаче още няколко съвета по отношение на обувките:

 • Тествайте правилно обувката - Да отидете на ултра с чисто нови обувки е изкушаващо, но много безотговорно. Тествайте ги първо и вижте дали стават след x мили и няма да ви прищипят никъде. Отново ще прекарате часове на пистата, така че маратонките трябва да са най-добрият ви партньор!
 • Чорапите са алфа омегата - Можете да имате най-добрите обувки, но без правилните чорапи те ще бъдат безполезни и в най-лошия случай това може да доведе до незавършване на състезанието. Оставете памучните чорапи у дома и изберете такива, направени от функционални материали, които пазят краката ви, отвеждат влагата и предотвратяват мехури или неудобно триене. Ако предпочитате по-дълги чорапи и искате допълнителен тласък при възстановяване, носете компресионни чорапи.
 • Вземете допълнителен чифт маратонки - При някои ултра състезания можете да съхранявате вашите неща и екипировка в състезателното депо. Пригответе допълнителен чифт маратонки там, например по-меки обувки за втората половина на състезанието, или водоустойчиви обувки, които можете да смените при нужда.

СЪВЕТИ ЗА ПРОДУКТИ