END OF SEASON SALE! Изберете от над 4500 продукта Купи сега
Маратонки за градско бягане на асфалт, бетон и настилка

Маратонки за градско бягане на асфалт, бетон и настилка

2. 12. 2022 1 мин. четене

Изборът на правилните обувки за бягане в града може да бъде предизвикателство. Ще ви посъветваме за какво да мислите, когато избирате, а също така ще ви дадем 6 съвета за качествени обувки за шосе. Доминирайте на пътя с Top4Running!

Пътищата са най-често срещаните повърхности за бягане. Определено не препоръчваме споделянето на пътя с автомобили! Под „пътища“ в случая се разбират твърди настилки – тротоари, павирани пътища и велосипедни пътеки. Накратко, комбинация от бетон, асфалт или паваж.

Какво има значение при избора на обувки за път?

Имаме няколко важни фактора, за които да помислите, когато избирате обувки за бягане.

  • Ниво на омекотяване - Силните удари са голямо бреме за ставите, сухожилията и връзките, така че пътните обувки са оборудвани с омекотяващи компоненти, които намаляват ударите и натиска. Можете да изберете по-ниско или по-високо омекотяване. Не забравяйте обаче, че колкото по-високо е омекотяването, толкова по-тежка е обувката.
  • Дроп – Дроп е разликата между петата и пръстите. Колкото по-нисък е този номер, толкова по-естествена стъпка през средата на стъпалото до пръстите ще ви позволи обувката. Обувки с дроп от 0 - 4 mm са за опитни бегачи, които имат прецизна техника на бягане, известните „обувки с нулево падане“; са например модели като Altra. Обувки с дроп от 5 - 9 мм ви насърчават да стъпите през пръстите до средата на крака и са подходящи за любители или състезатели. Най-високия дроп е 10 - 12 mm, подходящ за тези, които стъпват на петата или за бегачи с наднормено тегло.
  • Проблеми с краката при бягане - Изкривяванията на глезена, наречени пронация и супинация, също оказват влияние върху избора на обувки за бягане. Това са състояния, при които глезенът се извива прекалено навътре или навън. Има и маратонки за бягане с упора за пронация, но е важно да укрепите мускулите на стъпалото и глезена и да се съсредоточите върху правилната техника на бягане.
  • Издръжливост и комфорт - Горната част на обувките за път е изработена от висококачествени, издръжливи и дишащи материали, а вътрешността е изработена от фини материи, които ще ви осигурят комфорт по време на бързи спринтове и особено по време на дълги бягания.

adidas_běžecké_boty

Основни категории пътни обувки

В зависимост от целта, за която ще обувате маратонките, те се делят на три основни подразделения:

  • Обувки за дълги бягания  - За дълги бягания, повече омекотяване и много комфорт. Тези обувки са подходящи и за начинаещи, поради по-голямото поглъщане на удара и комфорта.
  • Темпо обувки - За по-кратки темпове или любитерски състезания, средно ниво на омекотяване, по-тясна кройка.
  • Състезателни обувки - Свръхлеки, ниско омекотяване, по-нисък комфорт, тесни кройки, способност да се развива максимална скорост по време на състезанието.

Правилната обувка означава нещо различно за всеки и тези параметри са много индивидуални. Препоръчваме да опитате и да откриете какво ви подхожда. Но не се притеснявайте, имаме 6 съвета за вас относно качествените обувки за шосейно бягане и може би ще намерите ВАШАТА МЕЧТАНА ОБУВКА!

1) ON Cloudmonster

С тази обувка можете да разчитате на чудовищното омекотяване на CloudTec, благодарение на което ще се насладите дори на най-трудното приземяване. Но не се притеснявайте, обувката все още е лека и обещава "on cloud" усещане при бягане. Динамичното отскачане се осигурява отпяна Helion и Speedboard. Можете да ги носите дори при дъжд, защото обещават отлично сцепление дори на мокри повърхности и ще ви служат най-добре при дълги бягания.

Мъже Жени

On_Cloudmonster

2) Asics Gel-Cumulus

Популярна обувка за шосе е подходяща както за начинаещи, така и за опитни бегачи. Можете да ги носите за кратко бягане във вашия квартал, а също и за дълго бягане извън града. Омекотяването е осигурено от GEL™ технология, разположена под петата, и в сравнение с други модели на Asics, Cumulus има повече динамика. Междинната подметка FLYTEFOAM™ позволява по-меко приземяване и по-плавен отскок. Меката подметка ASICS LITE е направена от устойчива каучукова смес и се справя и с чакълести повърхности. Комфортът се осигурява от новоподобрената дишаща горна част, която осигурява опора на стратегически места, а зоната на петата и ахилеса е обгърната от приятна материя.

Мъже Жени

Asics_GelCumulus

3) Asics Novablast

За вашите ежедневни бягания и тренировки имаме неутрален модел на Asics - Novablast. Приятната материя ще придаде комфорт на вашия крак, а подсилването в областта на петата ще осигури по-добра стабилност и контрол при всяка стъпка. Силните удари се омекотяват отFF BLAST™ PLUSпяна, така че можете да се насладите дори на дълги бягания. Подметката AHARPLUS™ е с т. нар. пружинен ефект за по-ефективен преход от фазата на удар към фаза на отскок.

Мъже Жени

Asics_Novablast

4) Craft Pro Endur

Както подсказва името, носете този модел за дълги бягания или състезания, но също така ще ви служи добре по време на интервални и темпови тренировки. Геометрията на обувката ви насърчава да се приземите в центъра на стъпалото и в комбинация с енергийната пяна Pebax осигурява плавен и пъргав отскок. Пяната PEBAX, разположена в междинната подметка, е много лека и обещава до 90% възвръщане на енергия (при по-бързо темпо). Въпреки че този модел има по-тесна предна част, благодарение на удобната и адаптивна горна част, може да се адаптира към бегачи с по-широко стъпало.

Мъже Жени

Craft_Pro_Endur

5) adidas Adizero Adios Pro

Най-добрата обувка за дълги пътни бягания и състезания. Междинната подметка е омекотена с два слоя издръжлива пянаLightstrike Pro. Междинната подметка също съдържа оптимизирани ENERGYRODS 2.0 карбонови части, благодарение на които получавате оптимално ниво на твърдост и възвръщане на енергия. Гумената подметка Continental има страхотно сцепление и ще запази контрол дори по мокри повърхности. Горната част е дишаща и подсилена на местата, където имате нужда от най-голяма стабилност.

Мъже Жени

adidas_adizero_adios_pro

6) Nike Streakfly

Носете тази ултра лека обувка за кратки и бързи тренировки или състезания до 10 км. Те тежът невероятните 184 грама! ZoomXпяната ще ви осигури защита и комфорт и ще ви помогне да ускорите темпото си до максимум. Подметката е създадена въз основа на данни от бегачи. Благодарение на това сцеплението се поставя там, където имате най-голяма нужда при бързо темпо.

Мъже Жени

Nike_Streakfly

Бягане при дъжд, сняг и мокри условия

Пътят е равна и лесно предвидима повърхност през повечето време. Въпреки това дъждът, снегът или прясната кал могат радикално да променят асфалта. Препоръчваме да носите обувки за трейл за тези условия. Имат по-добра шарка на подметката, с която ще сте по-стабилни на пистата и бяганията ви ще са по-безопасни.

Top4Running СЪВЕТ: Искате ли най-доброто от двата свята? Имаме съвети за вас относно маратонки, подходящи за шосе и пътека!

Не знаете как да изберете? Изпробвайте нашия Shoe Finder!