Маратонки подходящи за планински терен и каменисти настилки

Маратонки подходящи за планински терен и каменисти настилки

24. 1. 2023 1 мин. четене

Как да изберете маратонка за планина и скалист терен? Имаме съвети как да подходите към избора, както и конкретни съвети за популярни модели маратонки.

Планинският терен означава много неща - неасфалтирани пътища, горски пътеки, скали или корени. Времето също е огромен фактор, защото  е много непредвидимо в планините и се променя всеки момент. Обаче обувките са добре подготвени за тези капани

ОБУВКИ TRAIL

Как да изберем обувки за планина?

Всеки човек има различни цели и предпочитания, които влияят върху избора на обувки за бягане. Накратко, няма най-добрата от всички обувка за път. Но ние имаме 7 неща, за които да помислите, когато избирате ВАШАТА най-добра обувка за бягане:

  • Шарката на подметката - Издръжлив и агресивен грайфер за упора в планински условия, осигуряване на сцепление, а също и стабилност на терена. Характеристика на обувките номер едно. Какво означава? Ако отивате на планина, оставете обувките за асфалт с гладка подметка на у дома.
  • Стабилност – В непредсказуем планински терен трябва да държите крака си закотвен в обувката, особено петата. Затова изберете обувка, която етвърда и стабилна, но в същото време не ви притиска никъде.
  • Омекотяване - Въпреки че планинската повърхност е по-мека и ударите не оказват толкова голям натиск върху ставите, както при бягане по асфалт, е добре да имате омекотяващ слой в междинната подметка. Ще оцените  това при по-дълги бягания и когато минавате през каменисти части на пътеката. Нивото на омекотяване зависи от вас, трябва да разберете какво подхожда на вашия тип бягане. По-ниското омекотяване означава по-малко комфорт, но по-добър контакт с повърхността. По-високото омекотяване обещава допълнителен комфорт, но контактът със земята ще бъде по-нисък и няма да можете да реагирате на промени толкова бързо.
  • Издръжливост - Издръжлива, но все пак дишаща горна част издрава външна подметка, която може да издържи на всичко, което пътеката ви предлага. Друго предимство на обувките за трейл пред тези за път.
  • Ширина на обувката - Ако имате по-широк крак или просто се нуждаете от повече пространство, изберете обувки с по-широка конструкция.
  • Мембрана Gore-Tex - За дъжд или сняг носете обувка с Gore-Tex  мембрана, коятоотблъсква водата, но в същото време поддържа крака проветрен.
  • Drop – Число, което показва разликата във височината между петата и пръстите . Колкото по-ниско е то, толкова по-естествена стъпка ще ви позволи вашата обувка. Има много положителни страни, но също така изисква период на адаптация, постепенен преход и правилна техника на бягане, за да избегнете претоварване на прасците и ахилеса.

Намирането на правилните обувки за бягане понякога отнема време, но определено си заслужава. Опитвайте, опитвайте и опитвайте, това е всичко,   но не се притеснявайте, ние имаме съвет, за да ускорим процеса! Ние имаме 5 популярни и тествани маратонки за вас. Опитайте една от тях!

1) INOV-8 Roclite 

INOV-8 Roclite Ultra G 320 е известен като Roclite на стероиди. Защо? Защото може да се справи с всякакви терени и всякакви разстояния! Ядрото на обувката е революционното омекотяващо съединение с графенG-FLY. Те ефективно абсорбирар вибрации и удари, но не са толкова меки, колкото е обичайно за омекотените обувки за бягане. Това означава, че иматизключително дълъг живот и преди всичко, превъзходна стабилност при движение в технични условия на пътека, което е точно за планинско бягане. Но това не е всичко. Чисто новата горна част и стабилизиращите подсилвания гарантират, че можете безопасно да преминете през техничен терен, така че обувката запазва страхотно управление, независимо дали бягате по планинска пътека или в скални отломки.  Конструкцията на обувката е със средна ширина, за да се постигне компромис между стабилност и маневреност, но горната част е достатъчно широка в предната част на обувката, за да осигури на вашите пръсти и напречни сводове пространството, от което се нуждаят.

Мъже Жени

inov8_roclite_ultra

2) la Sportiva Jackal

La Sportiva Jackal може да издържи на всякакъв терен и е проектиран за бягане на средни и дълги разстояния. Благодарение на FriXion Red двойна твърдост подметка, този модел има страхотно съотношение на сцепление към издръжливост. Няколкостотин километра с тази обувка означава, че ще има много планински приключения! В комбинация с уникалната конструкция на междинната подметка Infinitoo™, тя може да облекчи вашите крака и стави. Черешката на тортата по отношение на цялостния комфорт е по-широката кройкакоято осигурява достатъчно пространство за пръстите на краката. Моделът се предлага и във версия Gore-Tex - la Sportiva Jackal GTX.

Мъже Жени

la_sportiva_jackal

3) Salomon Ultra Glide

Salomon Ultra Glide 2 предлагат висок комфорт и са идеални за дълги разстояния. Contagrip® Подметката MAосигурява надеждно сцепление върху различни повърхности, аProfeel Filmосигурява сцепление върху мокри повърхности и върху камъни.Висококачествената горна част с Технологията SensiFitви осигурява удобно, но и здраво прилягане около крака. Предимство е и бързата връзка. Междинната подметка от пяна Energy Surge в извита форма Reverse Camber смекчава удара, което е задължително при по-дълги пътеки в планината.

Мъже Жени

Top4Running СЪВЕТ: Екипирайте се с екипировка на Salomon за планинско бягане. Тук можете да намерите раници за бягане, жилетки, хидратиращи пакети и други!

Salomon_Ultra_Glide

4) Saucony Endorphin

Искате ли да изпитате вятъра в косите си и истинската планинска скорост? Обуйте обувките за пътека Saucony Endorphin Edge. Комбинацията от омекотяваща пяна PWRRUN PB и карбонова плоча Carbitex™ ще бъде вашата движеща сила! Може да се справи с всички трудности на планинските терени и са подходящии за къси и дълги пътеки. Гъвкавият Carbitex™ MonoFlex карбоновата плоча ви дава скорост, без да губите контакт с повърхността. Леката, дишаща мрежеста горна част активно отвежда влагата и поддържа краката ви сухи с по-висока абсорбция и по-бързо изпаряване. Подметката PWRTRAC буквално се слива с пътеката и осигурява сцепление, за да можете да се съсредоточите единствено върху представянето и красивите гледки сред планината!

Мъже Жени

Saucony_Endorphin_Edge

5) Altra Lone Peak

Последното поколение на колекцията Lone Peak, Altra Lone Peak 7, запазва всички силни страни на своите предшественици, плюс няколко нови функции. Горната част  Quick-Dry Air Meshна обувката, заедно с плътно прилепналия език, прегръщат крака с още повече комфорт и цялостна стабилност. Мрежата се използва в петата и пръстите за високоефективно отвеждане на влагата. Altra EGO™ Междинната подметка абсорбира удара, без да губи стабилност. АгресивнатаMaxTrac™ подметка с TrailClaw™ подобряват сцеплението, така че обувката се впива в планинската повърхност с още по-голяма сила. Както при другите модели на Altra, можете да разчитате на нулев дроп (Altra ZeroDrop™ платформа на външната подметка + Altra FootShape™) за естествена крачка. Отново, въпреки че обувките с нулево падане имат много предимства, отнема известно време, за да свикнете с тях.

Мъже Жени

Altra_Lone_Peak

Насладете се на планинското приключение с Top4Running!


СЪВЕТИ ЗА ПРОДУКТИ