END OF SEASON SALE! Изберете от над 4500 продукта Купи сега
Как да започнете да бягате след заболяване? Бавно, но сигурно се върнете към тренировките си!

Как да започнете да бягате след заболяване? Бавно, но сигурно се върнете към тренировките си!

27. 3. 2023 1 мин. четене

Били ли сте болни и сега искате да бягате отново? Имаме съвети как да избегнете рецидив или трайни последствия, за да се върнете отново на пътя!

Болка, треска и умора. Болестта е неприятна пречка в представянето ни. Как да се върнете на пътя безопасно и отговорно? Имаме 5 основни въпроса, на които да отговорим, преди да обуете маратонките си.

1) Колко сериозно беше заболяването ви? 

Много е важно да знаете колко сериозно е заболяването и колко е натоварило организма ви. Като цяло можем да ги разделим на два вида натоварване:

  • Леко натоварване на тялото: Това включва например кашлица или проблеми с дишането, без температура. В този случай е достатъчно да ограничите интензивността и да не прекалявате с първите няколко тренировки. Започнете с ходене и постепенно увеличавайте интензивността според това как тялото реагира на тях и плавно преминете към пълно натоварване.
  • Висока натоварване на тялото: Болестите с треска, вируси или настинки могат да направят тялото много по-уморено. Дори и вече да се чувствате добре, трябва да помислите за органите си, които не съобщават толкова лесно за състоянието си. Добре е да си починете една седмица след боледуване и едва след това преминете към постепенно връщане към тренировките. При по-високи температури трябва да подходите още по-внимателно към връщането. Когато се чувствате добре, започнете с ходене в продължение на една седмица в началото, като слушате  тялото си, особено колко бързо се ускорява сърдечният ви ритъм и дали не ви достига въздух. Започнете да тренирате, когато тези две неща станат "нормални". Ако вашият лекар ви е посъветвал да си почивате, не забравяйте да се консултирате с него/нея за връщане към тренировка.

Jak začít s běháním po nemoci?

2) Какви лекарства приемахте?

Въпрос, свързан с предишния. Лекарството, което приемате има голям ефект върху човешкия организъм - освен с болестта, той трябва да се "бори" с лекарства, с които не е свикналАко са антибиотици и подобни агресивни лекарства, не разчитайте на бързо връщане към натоварването, за съжаление. Три до шест седмици е най-краткото време за започване на физическа активност. Едва след това можете бавно да започнете да тренирате. Какво причиняват подобни лекарства на вашето сърце или черен дроб, не е очевидно на пръв поглед. Ако прекалите с тях, рискувате необратимо увреждане на тялото ви. Дори по отношение на лекарствата, консултирайте се с лекар за вашия план за връщане към бягането.

3) Какво причини болестта ви?

Този въпрос е труден за отговор. Има ли дейност в начина ви на живот, кояторедовно ви разболява? Опитайте се да помислите за това. Често дори не го осъзнавате, защото правите някои неща автоматично и не възниква заболяване. Но след това идва мразовитото време, стресът от работата или умората от дълго пътуване- доста често срещани неща, които могат да ви разболеят при определени условия. Опитайте се да откриете тези причини и помислете как да смекчите въздействието им. Например, можете да пропуснете състезание, да се разходите вместо да тренирате или да отделите време за себе си и да се отпуснете. Като вземете тези малки предпазни мерки, можете да предотвратите дълготрайно заболяване в бъдеще.

4) Колко време продължи болестта ви?

Ако спрете за два дни, тялото ще възвърне пълната си сила много бързо. Но ако периодът на заболяване продължи до седмици, връщането ще отнеме повече време. Тялото е отслабнало и интензивното напрежение би ви върнало отново в леглото. Дайте си време и пространство за пълно възстановяване и не бързайте с нищо. Обувки за бягане няма да избягат никъде, обещаваме.

To, co léky napáchají například na your srdci, není na první pohled znát.

5) Как реагира тялото ви след заболяване?

Всеки човек е различен, има различни способности и реагира различно на стрес, напрежение, а също и болест. Определено ще се разпознаете в тези ситуации и ако знаете, че имате нужда от повече време, за да започнете , не позволявайте на приятелите ви да ви накарат да бягате по хълмове седмица след заболяването ви. Това не би било добре за твоето тяло, но има риск отново да се върнете към режим на почивка.

Общи съвети за справяне с болестта

  • Винаги, и не само след боледуване, опитайте се да усещате и слушате тялото си. Наблюдавайте своя пулс и дишането си и забележете как се чувствате през целия ден .
  • Не се опитвайте да преминете към пълна тренировка веднага след като температурата ви падне. Дайте си време и пространство за пълно възстановяване и регенериране. Тялото ви ще ви се отблагодари за грижите.
  • Ако сте приемали лекарства, консултирайте се с вашия лекар. Приемете неговите/нейните съвети и препоръки, за да избегнете допълнителни здравословни усложнения.
  • Знаем, че е предизвикателство, но се опитайте да подходите към болестта по положителен начин. Починете си, отпуснете се, прочетете онази книга, която имате в чекмеджето си, или гледайте онзи филм, за който обикновено нямате време.  Ще се насладите на много пробягани километри след възстановяване!

Fast-R Nitro Elite Elektrocharged
puma
ZOOM JA FLY 3
nike
Fast-FWD Nitro Elite
puma
FAST-R Nitro Elite Carbon
puma
Air Zoom Alphafly NEXT%
nike
Ново
Deviate Nitro Elite Racer
puma
Deviate Nitro Elite Racer Wildwash
puma
Deviate Nitro Elite Fireglow
puma
Deviate Nitro SP
puma
Cloudflow 3
onrunning
Устойчивост
ULTRABOOST 22
adidas
Устойчивост
NOVABLAST 2
asics
Предишни
След