MID SEASON SALE - Спестете до 60 % от избрани артикули Купи сега
Джогинг или бягане. Знаете ли разликата между тях?

Джогинг или бягане. Знаете ли разликата между тях?

1. 2. 2023 1 мин. четене

Джогингът не е просто ново и „модерно“ име за бягане. Какво е джогинг и кога всъщност бягате? Разберете в Top4Running!

Джогинг и бягане. Две много сходни, но различни физически дейности. Научете за техните разлики, предимства и за кого са подходящи.

Джогинг или бягане

Терминът джогинг се използва все по-често в днешния спортен свят. Това означава редуване на бягане с леко темпо ходене. Този начин на придвижване от точка А до точка Б датира от индианците, поради което вероятно сте чували името Индийско бягане

Какви са ползите от джогинга?

Джогингът е аеробна дейност и е с ниска до умерена интензивност. Това е страхотен начин за изграждане на физическо състояние и издръжливост, а също и за отслабване и изгаряне на мазнини, тъй като увеличава общия ви разход на калории. Джогинга е много гъвкав, защото само от вас зависи какво разстояние ще пробягате и какво разстояние ще ходите. Можете да зададете план предварително, например 1 минута джогинг / 1 минута ходене, но можете също така просто да следвате собствените си чувства. Друго предимство е, че не трябва да се притеснявате за надморската височина на маршрута и не мерите никакви показатели като време, пробег или средно темпо. Просто обувате своите маратонки и бягате!

За кого е подходящ джогингът?

 • За начинаещи - Джогингът ще ви помогне да намерите собствената си здравословна връзка с бягането в началото на бягането. Постепенно ще започнете да включвате "бягане" в ежедневието си и тялото ви ще започне да свиква с физическата активност. Като не прекалявате в началото, вие ще избегнете претренирането, ще имате място да овладеете техниката си на бягане и няма да се стресирате за времето или пробега.
 • За Бегачи с наднормено тегло - бягането оказва голям натиск върху опорно-двигателния апарат и хората с наднормено тегло са изложени на много по-висок риск от болка. Освен това лошата техника на бягане може да причини необратимо увреждане на ставите, сухожилията и връзките, така че започнете бавно с джогинг. Препоръчваме ви да имате консултация с професионалист, като физиотерапевт или треньор по бягане, който може да ви даде ценни съвети, преди да започнете.
 • За бегачи след нараняване или заболяване - Ако се връщате към бягането след заболяване или здравословни усложнения, започнете с джогинг и постепенно се върнете към темпото си преди нараняване или заболяване. Внимавайте, бързането може да доведе до още повече болка или рецидив.

Asics_Gel-Nimbus_25

И какво означава бягане?

Бягането е продължителна и непрекъсната дейност с определено темпо. Бегачът следи изминатото разстояние, темпото или общото време. След това той или тя анализира данните и статистиката, например със спортен часовник или води дневник за бягане. Бегачът също редува няколко вида тренировки и интензивности, например темпови бягания, интервали, дълги бягания или бягания нагоре по хълмове или стълби, по време на които се тренира и сила. Някои хора предпочитат къси и бързи разстояния, докато други предпочитат дълги маршрути за издръжливост. Накратко, в допълнение към насладата, бегачите бягат сконкретна цел, като провеждане на състезание или подобряване на личните си резултати.

Бягането и предимствата му

Основното предимство на бягането пред джогина е сравнително високата интензивност, която увеличава или поддържа човек в много добро физическо състояние. Друго положително е разнообразието от тренировки. Бягането също ви учи не само на физическа издръжливост, но и на психическа издръжливост = дисциплина. Ако човек тренира за състезание по бягане, той или тя вероятно следва тренировъчен план, прави силови тренировки, възстановява се чрез старателно и балансирано хранене, за да осигурите максимална ефективност в деня на състезанието.

Кога да преминете от джогинг към бягане?

Или за кого е подходящо бягането? Вероятно не искате да чуете това банално твърдение, но ние не можем да помогнем - превключването към бягане е индивидуален процес и зависи много от вашите субективни усещания . Но има три основни неща, върху които трябва да се съсредоточите:

 • Тялото ви трябва да е свикнало с физическо натоварване - Не би трябвало да е проблем да бягате 30 - 40 минути с равномерно темпо, без да спирате.
 • Трябва да нямате здравословни усложнения – Нямате болки в ставите или прекомерно дишане.
 • Преминете към бягане постепенно – Слушайте тялото си и намалете интензивността, ако е необходимо. Можете да редувате джогинг и бягане и да играете с темпото!

Běhání_vs_jogging

Какво е общото между джогинга и тичането?

Въпреки че към всяка дейност се подхожда по различен начин, иманяколко общи ползи, които носи в живота ви:

 • Физическо състояние
 • Положителен ефект върху сърдечно-съдовата система и работата на сърцето
 • Подобряване на цялостното здраве, жизненост и издръжливост
 • Инстумент за
 • намаляване на теглото
 • Прекарване на време сред природата има положителен ефект върху вашия (често стресиран) ум

Независимо дали сте джогинг или бегач, насладата от движението е най-важното. Няма значение дали тренирате за състезание или бягате за забавление - важното е да открийте своето ЗАЩО и се придържайте към него!